fbpx
Makaroniki pistacjowe - Delektujemy.pl
Autor: delektujemy
Makaroniki pistacjowe
Udostępnij:
Print Friendly, PDF & Email
Trudność: 2
ilość porcji: 25
czas przygotowania: 120

Składniki

Makaroniki:

  • 100 g mielonych migdałów
  • 100 g mielonych pistacji
  • 180 g cukru pudru
  • 2 duże białka jaj
  • 40 g drobnego cukru
  • zielony barwnik spożywczy
  • kilka kropli aromatu migdałowego Delecta

Krem pistacjowy:

  • 100 g miękkiego masła
  • 200 g cukru pudru
  • 2 łyżki pasty pistacjowej

Przygotowanie

KROK 1: Przesiej mielone migdały, pistacje i cukier puder do dużej miski. W osobnej misce ubij białka na sztywną pianę, stopniowo dodawaj drobny cukier, aż masa będzie błyszcząca i sztywna. Dodaj kilka kropli aromatu migdałowego Delecta i zielony barwnik spożywczy.

KROK 2: Delikatnie wmieszaj ubite białka do mieszanki migdałowo-pistacjowo-cukrowej, mieszając szpatułką od dołu do góry, aż składniki się połączą i masa będzie gładka i błyszcząca.

KROK 3: Przełóż masę do rękawa cukierniczego z okrągłą końcówką. Na blasze wyłożonej papierem do pieczenia wyciskaj małe kółka (około 3-4 cm średnicy), zachowując odstępy między nimi. Odstaw blachę na około 30 minut, aby makaroniki nieco stężały. Rozgrzej piekarnik do 150 stopni C.

KROK 4: Piecz makaroniki przez około 12-15 minut. Po upieczeniu wyjmij je z piekarnika i pozwól ostygnąć na blasze.

KROK 5: Przygotuj krem pistacjowy. Ubij miękkie masło z cukrem pudrem, aż powstanie puszysta masa. Dodaj pastę pistacjową, mieszaj do uzyskania jednolitego koloru i smaku. Przełóż krem do rękawa cukierniczego i nadziej nim ostudzone makaroniki.

Makaroniki pistacjowe

Oceń przepis
12345

Chcesz więcej
słodkich przepisów?

Zapisz się na
nasz newsletter.

MOŻE CIĘ TEŻ ZAINTERESOWAĆ

Komentarze

Zostaw komentarz
oraz ocenę

Moja ocena:
+