Sernik czekoladowy na biszkopcie z musem żurawinowym
Trudność:
3 / 3
ilość porcji:
16
czas przygotowania:
180 min.
Składniki
Ciasto:- 3 jaja
- 10 g mąki ziemniaczanej
- 40 g mąki pszennej
- 100 g cukru
- 30 g wiórek kokosowych Bakalland
- 60 g gorzkiej czekolady
- 60 ml śmietany 30%
- 500 g twarogu trzykrotnie zmielonego
- 110 g cukru
- 1.5 łyżki budyniu śmietankowego Delecta
- 3 jaja
- 500 ml śmietany 36%
- 4-5 łyżek cukru pudru
- 1.5 łyżki żelatyny Delecta
- 60 ml wody
- 120 g suszonej żurawiny Bakalland
- łyżka soku z cytryny
- świeży rozmaryn
Przygotowanie
Sernik to klasyk, który na pewno sprawdzi się w święta. Oto jego wyjątkowa wersja - na biszkopcie, z czekoladą i przepysznym musem żurawinowym.
- Piekarnik nagrzewamy do temperatury 170 stopni C (bez termoobiegu).
- Białka oddzielamy od żółtek, a następnie ubijamy je na sztywną pianę.
- Pod koniec ubijania dodajemy partiami cukier, łyżka po łyżce, ubijając po każdym dodaniu.
- Na samym koniec dodajemy żółtka, aż masa będzie gładka i puszysta.
- Do masy przesiewamy obie mąki oraz kokos i delikatnie mieszamy całość łyżką.
- Ciasto przelewamy do przygotowanej wcześniej i wyłożonej papierem do pieczenia formy, którą następnie wstawiamy do nagrzanego piekarnika i pieczemy przez 40 minut. Gorący biszkopt odstawiamy do wystudzenia.
- Czekoladę siekamy na mniejsze kawałki, wsypujemy do czystej, metalowej miseczki i dodajemy śmietanę 30%.
- Garnek z niewielką ilością wody stawiamy na małym ogniu, na garnku kładziemy miseczkę z czekoladą i śmietaną, a następnie roztapiamy uważając, aby do czekolady nie dostała się woda. Krem czekoladowy studzimy.
- Do miksera wkładamy twaróg, proszek budyniowy i cukier, a następnie miksujemy całość na niskich obrotach do czasu, aż masa będzie gładka.
- Co jakiś czas do misy wbijamy jaja, miksując wolno przez około 15 sekund po każdym dodanym jaju.
- Na koniec do masy serowej dokładamy rozpuszczoną czekoladę ze śmietanką i miksujemy do momentu uzyskania gładkiej masy.
- Masę serową wylewamy na upieczony biszkopt.
- Tortownicę z sernikiem wstawiamy do piekarnika i pieczemy przez 15 minut w temperaturze 175 stopni C (bez termoobiegu), a po tym czasie zmniejszamy ją do 120 stopni C i pieczemy jeszcze przez 90 minut.
- Sernik studzimy stopniowo: przez pierwsze 15 minut po wyłączeniu piekarnika pozostawiamy w zamkniętym piekarniku, przez następne 15 minut stopniowo uchylamy drzwiczki.
- Po tym czasie wyjmujemy i całkowicie studzimy ciasto.
- W garnku umieszczamy żurawinę, wlewamy wodę oraz dodajemy sok z cytryny.
- Gotujemy przez około 5-6 minut, aż żurawina będzie miękka, a następnie blendujemy i przecieramy przez sito bezpośrednio do miseczki. Odstawiamy do całkowitego wystygnięcia.
- Żelatynę dokładnie rozpuszczamy w ¼ szklanki wrzątku. Gdy żelatyna przestygnie, dodajemy ją do zblendowanej żurawiny, całość bardzo dokładnie mieszając.
- Śmietanę 36% ubijamy na sztywno, dodając pod koniec partiami cukier puder.
- Gdy masa będzie gładka, do ubitej śmietany dodajemy stopniowo zblendowaną żurawinę.
- Gotowy mus wykładamy na schłodzony sernik i wstawiamy do lodówki na około 2 godziny.
- Kiedy mus stężeje, ściągamy obręcz tortownicy i ozdabiamy świeżym rozmarynem.
- Gotowe ciasto dekorujemy pikiem.
To wyjątkowe ciasto, które wynosi klasyczny sernik na zupełnie nowy poziom.
anita
06-07-2023
Ocena:
Łatwe do przygotowania i naprawdę pyszne, polecam