fbpx
Sernik czekoladowy na biszkopcie z musem żurawinowym - Delektujemy.pl
Autor: delektujemy
Sernik czekoladowy na biszkopcie z musem żurawinowym
Udostępnij:
Print Friendly, PDF & Email
Trudność: 3
ilość porcji: 16
czas przygotowania: 180

Składniki

Ciasto:Nadzienie:Dekoracja:
  • świeży rozmaryn

Przygotowanie

Sernik to klasyk, który na pewno sprawdzi się w święta. Oto jego wyjątkowa wersja - na biszkopcie, z czekoladą i przepysznym musem żurawinowym.

  1. Piekarnik nagrzewamy do temperatury 170 stopni C (bez termoobiegu).
  2. Białka oddzielamy od żółtek, a następnie ubijamy je na sztywną pianę.
  3. Pod koniec ubijania dodajemy partiami cukier, łyżka po łyżce, ubijając po każdym dodaniu.
  4. Na samym koniec dodajemy żółtka, aż masa będzie gładka i puszysta.
  5. Do masy przesiewamy obie mąki oraz kokos i delikatnie mieszamy całość łyżką.
  6. Ciasto przelewamy do przygotowanej wcześniej i wyłożonej papierem do pieczenia formy, którą następnie wstawiamy do  nagrzanego piekarnika i pieczemy przez 40 minut. Gorący biszkopt odstawiamy do wystudzenia.
  7. Czekoladę siekamy na mniejsze kawałki, wsypujemy do czystej, metalowej miseczki i dodajemy śmietanę 30%.
  8. Garnek z niewielką ilością wody stawiamy na małym ogniu, na garnku kładziemy miseczkę z czekoladą i śmietaną, a następnie roztapiamy uważając, aby do czekolady nie dostała się woda. Krem czekoladowy studzimy.
  9. Do miksera wkładamy twaróg, proszek budyniowy i cukier, a następnie miksujemy całość na niskich obrotach do czasu, aż masa będzie gładka.
  10. Co jakiś czas do misy wbijamy jaja, miksując wolno przez około 15 sekund po każdym dodanym jaju.
  11. Na koniec do masy serowej dokładamy rozpuszczoną czekoladę ze śmietanką i miksujemy do momentu uzyskania gładkiej masy.
  12. Masę serową wylewamy na upieczony biszkopt.
  13. Tortownicę z sernikiem wstawiamy do piekarnika i pieczemy przez 15 minut w temperaturze 175 stopni C (bez termoobiegu),  a po tym czasie zmniejszamy ją do 120 stopni C i pieczemy jeszcze przez 90 minut.
  14. Sernik studzimy stopniowo: przez pierwsze 15 minut po wyłączeniu piekarnika pozostawiamy w zamkniętym piekarniku, przez następne 15 minut stopniowo uchylamy drzwiczki.
  15. Po tym czasie wyjmujemy i całkowicie studzimy ciasto.
  16. W garnku umieszczamy żurawinę, wlewamy wodę oraz dodajemy sok z cytryny.
  17. Gotujemy przez około 5-6 minut, aż żurawina będzie miękka, a następnie blendujemy i przecieramy przez sito bezpośrednio do miseczki. Odstawiamy do całkowitego wystygnięcia.
  18. Żelatynę dokładnie rozpuszczamy w ¼ szklanki wrzątku. Gdy żelatyna przestygnie, dodajemy ją do zblendowanej żurawiny, całość bardzo dokładnie mieszając.
  19. Śmietanę 36% ubijamy na sztywno, dodając pod koniec partiami cukier puder.
  20. Gdy masa będzie gładka, do ubitej śmietany dodajemy stopniowo zblendowaną żurawinę.
  21. Gotowy mus wykładamy na schłodzony sernik i wstawiamy do lodówki na około 2 godziny.
  22. Kiedy mus stężeje, ściągamy obręcz tortownicy i ozdabiamy świeżym rozmarynem.
  23. Gotowe ciasto dekorujemy pikiem.

To wyjątkowe ciasto, które wynosi klasyczny sernik na zupełnie nowy poziom.

Sernik czekoladowy na biszkopcie z musem żurawinowym

Oceń przepis
12345

Chcesz więcej
słodkich przepisów?

Zapisz się na
nasz newsletter.

MOŻE CIĘ TEŻ ZAINTERESOWAĆ

Komentarze

anita

06-07-2023

Ocena:

Łatwe do przygotowania i naprawdę pyszne, polecam

Zostaw komentarz
oraz ocenę

Moja ocena:
+