fbpx
Placek z rabarbarem - Delektujemy.pl
Autor: delektujemy
Placek z rabarbarem
Udostępnij:
Print Friendly, PDF & Email
Trudność: 1
ilość porcji: 12
czas przygotowania: 60

Składniki

  • 500 g rabarbaru, pokrojonego na kawałki
  • 200 g mąki
  • 150 g cukru
  • 100 g masła
  • 1 jajko
  • 1 opakowanie Bezy Delecta
  • 150 ml wody

Przygotowanie

KROK 1: W misce wymieszaj mąkę z cukrem, dodaj masło i zagnieć, aż powstanie kruche ciasto. Wylep formę do pieczenia ciasta (ok. 20x30 cm) wyłożoną papierem do pieczenia, rozłóż na niej ciasto, a następnie włóż do lodówki na 30 minut.

KROK 2: Rabarbar umyj, obierz i pokrój na kawałki. Włóż go do rondelka, dodaj 50 g cukru i gotuj na wolnym ogniu przez około 10 minut, aż rabarbar zmięknie. Odstaw do ostygnięcia.

KROK 3: Przygotowanie bezy: Zgodnie z instrukcją na opakowaniu mieszanki Delecta, przygotuj bezę, dodając wodę i ubijając na sztywną pianę.

KROK 4: Wyjmij foremkę z ciastem z lodówki. Na wierzchu rozłóż ugotowany rabarbar, a następnie przykryj go warstwą bezy.

KROK 5: Wstaw placek do nagrzanego do 180 stopni C piekarnika i piecz przez około 30-35 minut, aż beza lekko się zezłoci. Po upieczeniu, ostudź placek i pokrój na kawałki. Podawaj na ciepło lub na zimno.

Placek z rabarbarem

Oceń przepis
12345

Chcesz więcej
słodkich przepisów?

Zapisz się na
nasz newsletter.

MOŻE CIĘ TEŻ ZAINTERESOWAĆ

Komentarze

Zostaw komentarz
oraz ocenę

Moja ocena:
+