Składniki
Ciasto:- 3 szklanki mąki
- 2 żółtka
- 3/4 szklanki cukru
- 1 kostka masła
- 2 łyżki stołowe śmietany 18%
- 1 kg sera twarogowego
- 1/2 kostki rozpuszczonego masła
- 1 i 1/2 szklanki cukru
- 6 jajek
- 1 opakowanie budyniu o smaku waniliowym Delecta
- 1 opakowanie cukru wanilinowego Delecta
- 1 łyżeczka proszku do pieczenia Delecta
- 2 łyżki kakao
Przygotowanie
Na kawałeczek serniczka zawsze znajdzie się miejsce w żołądku, w szczególności jeśli chodzi o klasyczny sernik na kruchym spodzie.
- Tortownicę wykładamy papierem do pieczenia, a piekarnik nagrzewamy do temperatury 180 stopni C (bez termoobiegu).
- Z mąki, żółtek, cukru, śmietany i masła zagniatamy ciasto na gładką masę, owijamy folią spożywczą i chłodzimy w lodówce przez 30 minut.
- Tortownicę wyklejamy ciastem i podpiekamy w piekarniku przez 15 minut, po czym studzimy.
- Jajka ucieramy z cukrem na puszystą masę.
- Masę mieszamy z twarogiem, masłem, budyniem o smaku waniliowym, cukrem wanilinowym i proszkiem do pieczenia.
- Masę twarogową wylewamy na podpieczony i ostudzony spód.
- Sernik pieczemy 55-60 minut, po tym czasie wyłączamy piekarnik, lekko uchylamy drzwiczki i zostawiamy ciasto do ostudzenia.
- Po ostudzeniu posypujemy sernik kakao i wstawiamy do lodówki na co najmniej 2 godziny.
- Ozdabiamy pikiem.
Jest tak pyszny, że nawet na drugi kawałeczek znajdzie się miejsce.