Składniki
Ciasto:- 1 opakowanie ciasta czekoladowego Delecta
- 4 jaja
- 150 ml oleju
- 75 g margaryny
- 120 ml schłodzonej śmietany kremówki 30% lub 36%
- 100 g mascarpone
- 350 g malin (świeżych lub mrożonych)
- 2 łyżki soku z cytryny
- 75 g cukru
- 10 g żelatyny Delecta
Przygotowanie
Pyszne czekoladowe brownie to zawsze dobry pomysł. Idą romantyczne chwile? Niech tym razem klasyczne ciasto nabierze kształtów iście miłosnych!
- Nastawiamy piekarnik na 180 stopni C (bez termoobiegu).
- Rozpuszczamy margarynę do masy czekoladowej i studzimy.
- Miksujemy około 4 minut jaja i olej, dosypując stopniowo mieszankę do wypieku domowego ciasta brownie.
- Przekładamy masę na blachę wyłożoną papierem.
- Pieczemy około 20-25 minut.
- Po wyjęciu z piekarnika nakłuwamy ciasto widelcem.
- Mieszamy delikatnie łyżką masę czekoladową z jajem i wystudzoną margaryną.
- Wykładamy równomiernie masę na upieczone ciasto.
- Wkładamy ciasto z masą od razu do nagrzanego piekarnika na około 9 minut.
- Z wystudzonego ciasta wycinamy foremką serca. Każde serce przecinamy w poprzek, na dwa blaty.
- W rondlu podgrzewamy maliny, sok z cytryny i cukier, aż do rozpuszczenia cukru.
- Przecieramy masę przez sito, by uzyskać gładki mus.
- Żelatynę rozpuszczamy w gorącej wodzie.
- Mieszamy malinowe puree z rozpuszczoną żelatyną.
- Ubijamy na sztywno w mikserze schłodzoną śmietanę z mascarpone.
- Do piany dodajemy mus malinowy i delikatnie mieszamy.
- Przekładamy masą czekoladowe serca. Możemy udekorować je cukrem pudrem i koniecznie pikiem z wyznaniem miłości.
Chociaż przepis wymaga czasu, warto poświęcić się dla swoich ukochanych osób. To będzie brownie w kształcie serca i… od serca!