fbpx
Semifreddo truskawkowe - Delektujemy.pl
Autor: delektujemy
Semifreddo truskawkowe
Udostępnij:
Print Friendly, PDF & Email
Trudność: 1 / 3
ilość porcji: 10
czas przygotowania: 30 min.

Składniki

  • 500 g świeżych truskawek
  • 200 g cukru
  • 4 jajka
  • 400 ml śmietany kremówki (30%)
  • 1 łyżeczka ekstraktu waniliowego Delecta
  • świeże truskawki i listki mięty do dekoracji

Przygotowanie

KROK 1: Truskawki dokładnie umyj, usuń szypułki i zmiksuj na gładkie puree. Odłóż kilka truskawek do dekoracji. Do puree dodaj 100 g cukru i dobrze wymieszaj. W osobnej misce oddziel białka od żółtek. Żółtka umieść w jednej misce, a białka w drugiej.

KROK 2: Żółtka ubij z pozostałym cukrem na jasną, puszystą masę. Następnie dodaj do nich ekstrakt waniliowy i puree truskawkowe, dokładnie mieszając, aby składniki się połączyły.

KROK 3: Śmietanę kremówkę ubij na sztywno w osobnej misce. Delikatnie wymieszaj ją z masą truskawkowo-jajeczną, starając się nie stracić puszystości masy.

KROK 4: Białka ubij na sztywną pianę. Ostrożnie wymieszaj je z pozostałą masą, wykonując delikatne ruchy, aby semifreddo pozostało lekkie i puszyste.

KROK 5: Gotową masę przełóż do formy wyłożonej folią spożywczą, wygładź wierzch i przykryj folią. Wstaw do zamrażarki na co najmniej 4-6 godzin, a najlepiej na całą noc. Przed podaniem, wyjmij semifreddo z formy, udekoruj pokrojonymi truskawkami i listkami mięty.

 

Semifreddo truskawkowe

Oceń przepis
12345

Chcesz więcej
słodkich przepisów?

Zapisz się na
nasz newsletter.
WYSYŁAM...

Dziękujemy.
Na podany adres e-mail zostanie wysłana wiadomość z potwierdzeniem

MOŻE CIĘ TEŻ ZAINTERESOWAĆ

Komentarze

Zostaw komentarz
oraz ocenę

Moja ocena:
+