fbpx
Rolada biszkoptowa z kremem - Delektujemy.pl
Autor: delektujemy
Rolada biszkoptowa z kremem
Udostępnij:
Print Friendly, PDF & Email
Trudność: 1
ilość porcji: 12
czas przygotowania: 90

Składniki

Biszkopt:

Krem śmietanowy:

Dekoracja:

  • cukier puder do posypania
  • świeże truskawki (około 200 g)

Przygotowanie

KROK 1: Rozgrzej piekarnik do 180 stopni C. Jajka ubij z cukrem na puszystą, jasną masę. Następnie dodaj przesianą mąkę z proszkiem do pieczenia i delikatnie wymieszaj, najlepiej używając szpatułki. Dodaj ekstrakt waniliowy i jeszcze raz delikatnie wymieszaj. Rozsmaruj ciasto równomiernie na blaszce wyłożonej papierem do pieczenia.

KROK 2: Piecz biszkopt w nagrzanym piekarniku przez około 10-12 minut, do momentu, gdy będzie sprężysty w dotyku. Po upieczeniu natychmiast przewróć biszkopt na ściereczkę posypaną cukrem pudrem i delikatnie zdejmij papier do pieczenia. Zwiń biszkopt wraz ze ściereczką w roladę i zostaw do ostygnięcia.

KROK 3: Śmietankę kremówkę ubij z cukrem pudrem i wanilią na sztywny krem. Ubijaj aż do osiągnięcia gęstej, kremowej konsystencji.

KROK 4: Rozwiń ostudzony biszkopt, równomiernie rozsmaruj na nim krem śmietanowy. Możesz dodać kilka pokrojonych truskawek dla smaku i wyglądu. Ponownie zwiń ciasto w roladę.

KROK 5: Posyp roladę cukrem pudrem i udekoruj świeżymi truskawkami. Roladę można schłodzić w lodówce przed podaniem, aby była bardziej zwarta.

Rolada biszkoptowa z kremem

Oceń przepis
12345

Chcesz więcej
słodkich przepisów?

Zapisz się na
nasz newsletter.

MOŻE CIĘ TEŻ ZAINTERESOWAĆ

Komentarze

Zostaw komentarz
oraz ocenę

Moja ocena:
+