Tarta z mandarynkami

  • 0,0
  • Łatwy
  • 1h 30min
  • 12 porcji
  • 2h
  • 0
Tarta z mandarynkami

Tarta z mandarynkami

  • 0,0
  • Łatwy
  • 1h 30min
  • 12 porcji
  • 2h
  • 0

Składniki

Poniższa lista może pełnić rolę Twojej listy zakupów. Kliknij w pole obok wybranego składnika, jeśli już go masz.

Ciasto:

  • 1 opakowanie kruchego ciasta Delecta
  • 100 g zimnej margaryny lub masła
  • 1 jajo
  • 1-2 łyżki mąki pszennej do podsypania

Nadzienie:

  • 8 mandarynek bez pestek
  • 2 żółtka
  • 1 granat
  • 250 ml śmietany 30%
  • 3/4 szklanki mleka

Karmel:

  • 6 łyżek cukru
  • szklanka wody
  • 4 łyżki masła
  • 100 ml śmietany 30%

Jak przygotować tartę z mandarynkami?

Aby ułatwić sobie przygotowanie wybranego przepisu możesz zaznaczyć kolejne wykonane czynności klikając w wybrany punkt.

Mandarynki to owoce budzące skojarzenie ze Świętami Bożego Narodzenia. To zatem dobra okazja, by przygotować pyszną, owocową tartę.

  1. Piekarnik nagrzewamy do temperatury 190ºC (bez termoobiegu).
  2. Wsypujemy zawartość torebki z ciastem do głębokiej miski, dodajemy jajo i tłuszcz.
  3. Miksujemy składniki przez około 2-3 minuty do połączenia się składników.
  4. Smarujemy tłuszczem dno formy do wypieku tart (o średnicy około 28 cm).
  5. Ciasto rozwałkowujemy na grubość około 5 mm, podsypując mąką.
  6. Wykładamy ciastem dno i boki formy, a następnie nakłuwamy je widelcem.
  7. Wstawiamy do nagrzanego piekarnika i pieczemy przez około 15 minut, aż ciasto się zarumieni. Odstawiamy je do wystudzenia.
  8. Śmietanę przelewamy do garnka i podgrzewamy (przez 3 minuty) na średnim ogniu z dodatkiem żółtek, cały czas mieszając, aż zgęstnieje.
  9. Wylewamy nadzienie na podpieczone ciasto.
  10. Mandarynki obieramy oraz wydobywamy ziarna z granatu. Owoce wykładamy na nadzienie.
  11. W rondelku gotujemy cukier z wodą, mieszając od czasu do czasu, aż całość zbrązowieje – wówczas zdejmujemy z palnika, dodajemy masło i 100 ml śmietany.
  12. Powstałym karmelem polewamy wyłożone na tartę owoce.
  13. Całość wstawiam do lodówki na 2 godziny, by nadzienie stężało.
  14. Tartę uzupełniamy dekoracją w formie pika.

Pełna kolorów tarta z mandarynkami i granatami zaskoczy gości soczystymi kolorami i wyjątkowym smakiem.

Oceń przepis 0,0
1 Star2 Stars3 Stars4 Stars5 Stars (No Ratings Yet)
Loading...
Tarta z mandarynkami
Średnia ocena: 0,0
Ilość ocen: 0