1h 30min 12 porcji Łatwy 2h
Tarta z mandarynkami

Tarta z mandarynkami

Składniki

Ciasto:

  • 1 opakowanie kruchego ciasta Delecta
  • 100 g zimnej margaryny lub masła
  • 1 jajo
  • 1-2 łyżki mąki pszennej do podsypania

Nadzienie:

  • 8 mandarynek bez pestek
  • 2 żółtka
  • 1 granat
  • 250 ml śmietany 30%
  • 3/4 szklanki mleka

Karmel:

  • 6 łyżek cukru
  • szklanka wody
  • 4 łyżki masła
  • 100 ml śmietany 30%

Jak przygotować tartę z mandarynkami?

Mandarynki to owoce budzące skojarzenie ze Świętami Bożego Narodzenia. To zatem dobra okazja, by przygotować pyszną, owocową tartę.

  1. Piekarnik nagrzewamy do temperatury 190ºC (bez termoobiegu).
  2. Wsypujemy zawartość torebki z ciastem do głębokiej miski, dodajemy jajo i tłuszcz.
  3. Miksujemy składniki przez około 2-3 minuty do połączenia się składników.
  4. Smarujemy tłuszczem dno formy do wypieku tart (o średnicy około 28 cm).
  5. Ciasto rozwałkowujemy na grubość około 5 mm, podsypując mąką.
  6. Wykładamy ciastem dno i boki formy, a następnie nakłuwamy je widelcem.
  7. Wstawiamy do nagrzanego piekarnika i pieczemy przez około 15 minut, aż ciasto się zarumieni. Odstawiamy je do wystudzenia.
  8. Śmietanę przelewamy do garnka i podgrzewamy (przez 3 minuty) na średnim ogniu z dodatkiem żółtek, cały czas mieszając, aż zgęstnieje.
  9. Wylewamy nadzienie na podpieczone ciasto.
  10. Mandarynki obieramy oraz wydobywamy ziarna z granatu. Owoce wykładamy na nadzienie.
  11. W rondelku gotujemy cukier z wodą, mieszając od czasu do czasu, aż całość zbrązowieje – wówczas zdejmujemy z palnika, dodajemy masło i 100 ml śmietany.
  12. Powstałym karmelem polewamy wyłożone na tartę owoce.
  13. Całość wstawiam do lodówki na 2 godziny, by nadzienie stężało.
  14. Tartę uzupełniamy dekoracją w formie pika.

Pełna kolorów tarta z mandarynkami i granatami zaskoczy gości soczystymi kolorami i wyjątkowym smakiem.

Średnia: 4,50 / 5 1 gwiazdka2 gwiazdki3 gwiazdki4 gwiazdki5 gwiazdek
Loading...
Produkty użyte
do przygotowania przepisu: