Rolada biszkoptowa z kremem - Delektujemy.pl
Trudność: 1 / 3
Ilość porcji: 12
Czas przygotowania: 90 min.

Składniki

Biszkopt:

Krem śmietanowy:

Dekoracja:

  • cukier puder do posypania
  • świeże truskawki (około 200 g)

Przygotowanie

KROK 1: Rozgrzej piekarnik do 180 stopni C. Jajka ubij z cukrem na puszystą, jasną masę. Następnie dodaj przesianą mąkę z proszkiem do pieczenia i delikatnie wymieszaj, najlepiej używając szpatułki. Dodaj ekstrakt waniliowy i jeszcze raz delikatnie wymieszaj. Rozsmaruj ciasto równomiernie na blaszce wyłożonej papierem do pieczenia.

KROK 2: Piecz biszkopt w nagrzanym piekarniku przez około 10-12 minut, do momentu, gdy będzie sprężysty w dotyku. Po upieczeniu natychmiast przewróć biszkopt na ściereczkę posypaną cukrem pudrem i delikatnie zdejmij papier do pieczenia. Zwiń biszkopt wraz ze ściereczką w roladę i zostaw do ostygnięcia.

KROK 3: Śmietankę kremówkę ubij z cukrem pudrem i wanilią na sztywny krem. Ubijaj aż do osiągnięcia gęstej, kremowej konsystencji.

KROK 4: Rozwiń ostudzony biszkopt, równomiernie rozsmaruj na nim krem śmietanowy. Możesz dodać kilka pokrojonych truskawek dla smaku i wyglądu. Ponownie zwiń ciasto w roladę.

KROK 5: Posyp roladę cukrem pudrem i udekoruj świeżymi truskawkami. Roladę można schłodzić w lodówce przed podaniem, aby była bardziej zwarta.

Zapisz się i odbierz darmowego e-booka od Ani Starmach

Dołącz do naszego newslettera i pobierz bezpłatny e-book z ulubionymi przepisami Ani Starmach. Szybkie desery, domowe ciasta i sprawdzone klasyki zawsze pod ręką.

WYSYŁAM...

Dziękujemy.
Na podany adres e-mail zostanie wysłana wiadomość z potwierdzeniem

Pobierając e-booka zapisujesz się do naszego newslettera i będziesz otrzymywać od nas co tydzień garść pysznych inspiracji.

E-book Delektujemy E-book Delektujemy