1h 24 porcji Łatwy
Babka trele-morele
Babka trele-morele

Babka trele-morele

Składniki

Ciasto:

  • 250 g mąki pszennej
  • 100 g cukru trzcinowego
  • 120 g masła
  • 100 ml mleka
  • 4 jaja
  • 1/2 łyżeczki sody oczyszczonej Delecta
  • szczypta soli
  • skórka starta z jednej pomarańczy
  • 500 g moreli

Jak przygotować babkę trele-morele?

Proste, rodzinne ciasta owocowe zawsze się sprawdzają. Tym razem propozycja, która najlepiej smakuje z morelami.

  1. Piekarnik nagrzewamy do temperatury 180ºC (bez termoobiegu).
  2. Keksówkę o wymiarach 24×14 cm smarujemy masłem i wykładamy papierem do pieczenia.
  3. Roztapiamy masło i mieszamy z mlekiem.
  4. Jaja i cukier ubijamy na puszystą masę i mieszamy z roztopionym masłem i mlekiem.
  5. Następnie dodajemy mąkę, sodę, sól, skórkę z pomarańczy i całość dokładnie mieszamy.
  6. Wlewamy ciasto do keksówki, na wierzchu układamy połówki wydrylowanych moreli (można też użyć śliwek lub innych sezonowych owoców).
  7. Wstawiamy do nagrzanego piekarnika i pieczemy sprawdzając za pomocą patyczka, czy ciasto jest gotowe.
  8. Po wyciągnięciu odstawiamy do wystygnięcia.
  9. Dekorujemy ulubionymi pikami.

Klasyczne ciasto zasmakuje i najmłodszym, i najstarszym. To najlepsze rozwiązanie na niedzielny deser dla całej rodziny.

Średnia: 5,00 / 5 1 gwiazdka2 gwiazdki3 gwiazdki4 gwiazdki5 gwiazdek
Loading...
Produkty użyte
do przygotowania przepisu: