1h 30min 5 porcji Średni 1h
Racuchy z makiem
Racuchy z makiem

Racuchy z makiem

Składniki

Ciasto:

  • 340 g mąki pszennej typu 480
  • 160 ml mleka
  • 1 jajo
  • 40 g masła
  • 3 łyżki cukru
  • 1 łyżeczka soli
  • 1/3 kostki drożdży
  • 1 łyżka wódki

Do smażenia:

  • 1,5 l oleju

Nadzienie:

Do posypania:

  • cukier puder

Jak przygotować racuchy z makiem?

Racuchy z makiem są produkowane i ze smakiem konsumowane w Kąkolewnicy od czasów II wojny światowej. Kiedyś mniej zamożni mieszkańcy przygotowywali racuchy z gorszej, a bogatsi z lepszej mąki, były obowiązkową słodką pozycją na wigilijnym stole.

  1. Podgrzewamy mleko, kiedy będzie gorące, wlewamy do 200 g mąki, dokładnie mieszając.
  2. Resztę mąki mieszamy z solą, drożdże mieszamy z cukrem, rozpuszczamy masło.
  3. Gdy mąka z mlekiem przestygnie, dodajemy wcześniej przygotowane pozostałe składniki oraz wódkę i jajo, wyrabiając elastyczne, jednolite ciasto, przez około 8 minut.
  4. Jeśli ciasto będzie za luźne, dodajemy odrobinę mąki.
  5. Odstawiamy przykryte do wyrośnięcia.
  6. Wyrośnięte ciasto wyrabiamy przez chwilę i dzielimy na 5 kulek.
  7. Każdą spłaszczamy, na środek placka nakładamy łyżkę masy makowej i zamykamy brzegi, tak by powstał racuch.
  8. Spłaszczamy każdy lekko.
  9. Gotowe racuchy odstawiamy przykryte do wyrośnięcia.
  10. W garnku rozgrzewamy na średnim ogniu olej.
  11. Ostrożnie wkładamy jednego racucha i smażymy z każdej strony około 4 minuty.
  12. Gdy olej będzie za gorący, zmniejszamy ogień i czekamy, aż olej lekko przestygnie.
  13. Racuchy posypujemy cukrem pudrem.
  14. Dekorujemy ulubionymi pikami.

Dziś to doskonała propozycja dla wszystkich, którzy chcą poznać przysmak wpisany na listę produktów tradycyjnych.

Średnia: 3,67 / 5 1 gwiazdka2 gwiazdki3 gwiazdki4 gwiazdki5 gwiazdek
Loading...
Produkty użyte
do przygotowania przepisu: