fbpx
Racuchy z makiem - Delektujemy.pl
Autor: delektujemy
Racuchy z makiem
Udostępnij:
Print Friendly, PDF & Email
Trudność: 2
ilość porcji: 5
czas przygotowania: 90

Składniki

Ciasto:

  • 340 g mąki pszennej typu 480
  • 160 ml mleka
  • 1 jajo
  • 40 g masła
  • 3 łyżki cukru z wanilią Delecta
  • 1 łyżeczka soli
  • 1/3 kostki drożdży
  • 1 łyżka wódki

Do smażenia:

  • 1,5 l oleju

Nadzienie:

Do dekoracji:

  • cukier puder

Przygotowanie

KROK 1: Podgrzewamy mleko, kiedy będzie gorące, wlewamy do 200 g mąki, dokładnie mieszając. Resztę mąki mieszamy z solą, drożdże mieszamy z cukrem, rozpuszczamy masło.

KROK 2: Gdy mąka z mlekiem przestygnie, dodajemy wcześniej przygotowane pozostałe składniki oraz wódkę i jajo, wyrabiając elastyczne, jednolite ciasto, przez około 8 minut. Jeśli ciasto będzie za luźne, dodajemy odrobinę mąki.

KROK 3: Odstawiamy przykryte do wyrośnięcia.

KROK 4: Wyrośnięte ciasto wyrabiamy przez chwilę i dzielimy na 5 kulek. Każdą spłaszczamy, na środek placka nakładamy łyżkę masy makowej i zamykamy brzegi, tak by powstał racuch. Spłaszczamy każdy lekko.

KROK 5: Gotowe racuchy odstawiamy przykryte do wyrośnięcia.

KROK 6: W garnku rozgrzewamy na średnim ogniu olej.

KROK 7: Ostrożnie wkładamy jednego racucha i smażymy z każdej strony około 4 minuty. Gdy olej będzie za gorący, zmniejszamy ogień i czekamy, aż olej lekko przestygnie.

KROK 8: Racuchy posypujemy cukrem pudrem.

 

Racuchy z makiem

Oceń przepis
12345

Chcesz więcej
słodkich przepisów?

Zapisz się na
nasz newsletter.

MOŻE CIĘ TEŻ ZAINTERESOWAĆ

Komentarze

Zostaw komentarz
oraz ocenę

Moja ocena:
+