fbpx
Baton owsiany bez pieczenia - Delektujemy.pl
Autor: delektujemy
Baton owsiany bez pieczenia
Udostępnij:
Print Friendly, PDF & Email
Trudność: 2
ilość porcji: 12
czas przygotowania: 30

Składniki

  • 2 szklanki płatków owsianych
  • 1/2 szklanki cukru migdałowego Delecta
  • 1/2 szklanki masła orzechowego lub innego masła roślinnego
  • 1/3 szklanki miodu lub syropu klonowego
  • 1/2 szklanki posiekanych orzechów (np. orzechy włoskie, migdały)
  • 1/2 szklanki suszonych owoców (np. żurawina, rodzynki)
  • 1/2 łyżeczki soli
  • 1 łyżeczka ekstraktu waniliowego Delecta

Przygotowanie

KROK 1: W dużej misce wymieszaj płatki owsiane, posiekane orzechy i suszone owoce.

KROK 2: W niewielkim garnku na średnim ogniu podgrzewaj masło orzechowe, miód (lub syrop klonowy) i cukier migdałowy Delecta. Mieszaj do uzyskania jednolitej konsystencji. Następnie dodaj ekstrakt waniliowy oraz sól.

KROK 3: Dodaj mokre składniki do suchych i dobrze wymieszaj, aż wszystkie składniki będą dokładnie połączone.

KROK 4: Przełóż mieszankę do formy do pieczenia (o wymiarach ok. 20x20 cm) wyłożonej papierem do pieczenia. Ugniataj mieszankę rękoma lub łyżką, aby uzyskać jednolitą powierzchnię.

KROK 5: Wstaw formę do lodówki na co najmniej 2 godziny, aż masa stwardnieje. Po tym czasie wyjmij i pokrój na batoniki. Z tego przepisu wyjdzie ok. 12 batoników. 

Baton owsiany bez pieczenia

Oceń przepis
12345

Chcesz więcej
słodkich przepisów?

Zapisz się na
nasz newsletter.

MOŻE CIĘ TEŻ ZAINTERESOWAĆ

Komentarze

Zostaw komentarz
oraz ocenę

Moja ocena:
+