fbpx
Baton owsiany bez pieczenia - Delektujemy.pl
Autor: delektujemy
Baton owsiany bez pieczenia
Udostępnij:
Print Friendly, PDF & Email
Trudność: 2
ilość porcji: 12
czas przygotowania: 30

Składniki

  • 2 szklanki płatków owsianych
  • 1/2 szklanki cukru migdałowego Delecta
  • 1/2 szklanki masła orzechowego lub innego masła roślinnego
  • 1/3 szklanki miodu lub syropu klonowego
  • 1/2 szklanki posiekanych orzechów (np. orzechy włoskie, migdały)
  • 1/2 szklanki suszonych owoców (np. żurawina, rodzynki)
  • 1/2 łyżeczki soli
  • 1 łyżeczka ekstraktu waniliowego Delecta

Przygotowanie

KROK 1: W dużej misce wymieszaj płatki owsiane, posiekane orzechy i suszone owoce.

KROK 2: W niewielkim garnku na średnim ogniu podgrzewaj masło orzechowe, miód (lub syrop klonowy) i cukier migdałowy Delecta. Mieszaj do uzyskania jednolitej konsystencji. Następnie dodaj ekstrakt waniliowy oraz sól.

KROK 3: Dodaj mokre składniki do suchych i dobrze wymieszaj, aż wszystkie składniki będą dokładnie połączone.

KROK 4: Przełóż mieszankę do formy do pieczenia (o wymiarach ok. 20x20 cm) wyłożonej papierem do pieczenia. Ugniataj mieszankę rękoma lub łyżką, aby uzyskać jednolitą powierzchnię.

KROK 5: Wstaw formę do lodówki na co najmniej 2 godziny, aż masa stwardnieje. Po tym czasie wyjmij i pokrój na batoniki. Z tego przepisu wyjdzie ok. 12 batoników. 

Baton owsiany bez pieczenia

Oceń przepis
12345

Chcesz więcej
słodkich przepisów?

Zapisz się na
nasz newsletter.
WYSYŁAM...

Dziękujemy.
Na podany adres e-mail zostanie wysłana wiadomość z potwierdzeniem

MOŻE CIĘ TEŻ ZAINTERESOWAĆ

Komentarze

Zostaw komentarz
oraz ocenę

Moja ocena:
+