fbpx
Omlet biszkoptowy - Delektujemy.pl
Autor: delektujemy
Omlet biszkoptowy
Udostępnij:
Print Friendly, PDF & Email
Trudność: 1
ilość porcji: 1
czas przygotowania: 15

Składniki

  • 4 jajka
  • 2 łyżki cukru
  • 2 łyżki mąki pszennej
  • 1/2 łyżeczki proszku do pieczenia Delecta
  • szczypta soli
  • 2 łyżki masła lub oleju do smażenia

Przygotowanie

KROK 1: Oddziel żółtka od białek. Białka ubij na sztywną pianę z dodatkiem szczypty soli.

KROK 2: Żółtka ubij z cukrem na jasną i puszystą masę. Dodaj mąkę i proszek do pieczenia, delikatnie wymieszaj.

KROK 3: Dodaj ubite białka do masy żółtkowej, delikatnie mieszając od dołu do góry, aby nie zniszczyć struktury piany.

KROK 4: Na dużej patelni rozgrzej masło lub olej. Gdy będzie gorące, wlej masę jajeczną i smaż na średnim ogniu około 2-3 minuty, aż spód się zrumieni.

KROK 5: Delikatnie odwróć omlet na drugą stronę za pomocą szerokiej łopatki. Smaż kolejne 2 minuty, aż obie strony będą złoto-brązowe. Dodaj swoje ulubione dodatki: dżem, świeże owoce, syrop klonowy, krem czekoladowy czy orzechy. 

Pamiętaj, omlet biszkoptowy jest delikatny, więc obracaj go ostrożnie. Smacznego!

Omlet biszkoptowy

Oceń przepis
12345

Chcesz więcej
słodkich przepisów?

Zapisz się na
nasz newsletter.

MOŻE CIĘ TEŻ ZAINTERESOWAĆ

Komentarze

Zostaw komentarz
oraz ocenę

Moja ocena:
+