Tort cytrynowy z masą krówkową

  • 0,0
  • Łatwy
  • 2h
  • 15 porcji
  • 0
Tort cytrynowy z masą krówkową
Tort cytrynowy z masą krówkową

Tort cytrynowy z masą krówkową

  • 0,0
  • Łatwy
  • 2h
  • 15 porcji
  • 0

Składniki

Poniższa lista może pełnić rolę Twojej listy zakupów. Kliknij w pole obok wybranego składnika, jeśli już go masz.

Ciasto:

  • 1 kostka masła
  • 3/4 szklanki cukru
  • 5 jaj
  • 1 szklanka mąki tortowej
  • 1/2 szklanki mąki ziemniaczanej
  • 1/2 łyżeczki proszku do pieczenia Delecta
  • sok z 1 cytryny
  • szczypta soli

Masa cytrynowa:

  • 1 kostka masła
  • 1 łyżka mąki pszennej
  • 5 łyżek mleka
  • 3 jaja
  • 6 łyżek cukru
  • 1 cytryna
  • 2 łyżki rodzynek Bakalland

Masa krówkowa:

  • 10 krówek mlecznych
  • 8 łyżek mleka

Dekoracja:

  • plasterki cytryny

Jak przygotować tort cytrynowy z masą krówkową?

Aby ułatwić sobie przygotowanie wybranego przepisu możesz zaznaczyć kolejne wykonane czynności klikając w wybrany punkt.

Urodziny to doskonała okazja na przygotowanie zjawiskowego tortu, a smak tortu cytrynowego z masą krówkową z pewnością do takich należy.

  1. Piekarnik nagrzewamy do temperatury 160°C (bez termoobiegu).
  2. Tortownicę wykładamy papierem do pieczenia.
  3. Miękkie masło ucieramy z cukrem, wbijając po jednym żółtku.
  4. Mąki mieszamy z proszkiem do pieczenia i stopniowo dodajemy do ucieranej masy.
  5. Dodajemy sok wyciśnięty z jednej cytryny.
  6. Z białek ubijamy pianę ze szczyptą soli i delikatnie mieszamy z ciastem.
  7. Masę przelewamy do tortownicy i pieczemy około 50 minut, do suchego patyczka, po czym studzimy.
  8. Łyżkę masła rozpuszczamy w rondelku, wsypujemy mąkę.
  9. Całość ucieramy na biały sos, wlewając mleko. Sos ma być gęsty, bez grudek.
  10. Rodzynki wsypujemy do kubeczka i zalewamy wrzącą wodą, odstawiając na 30 minut, a później odsączamy.
  11. Dokładnie myjemy i sparzamy cytrynę, po czym ścieramy skórkę.
  12. Na parze ubijamy jajka z cukrem.
  13. W metalowej misce rozpuszczamy na parze krówki z mlekiem i odstawiamy do ostygnięcia.
  14. Masło ucieramy z sosem, dodając ubitą na parze masę jajeczną i dolewając sok z cytryny.
  15. Na koniec dodajemy skórkę z cytryny oraz rodzynki i mieszamy.
  16. Ciasto przekrawamy na dwie części.
  17. Tort przekładamyi smarujemy z wierzchu kremem cytrynowym.
  18. Wykańczamy owocami, np. plastrami cytryny.
  19. Dekorujemy pikiem.

Z takim tortem o wiele łatwiej złożyć życzenia urodzinowe.

Oceń przepis 0,0
1 Star2 Stars3 Stars4 Stars5 Stars (No Ratings Yet)
Loading...
Tort cytrynowy z masą krówkową
Średnia ocena: 0,0
Ilość ocen: 0,0