Racuchy drożdżowe z malinami
Trudność:
1 / 3
ilość porcji:
2
czas przygotowania:
60 min.
Składniki
Ciasto:- 250 g mąki pszennej
- szczypta soli
- szczypta sody oczyszczonej Delecta
- 1 łyżka cukru
- 1 jajko
- 250 g letniego mleka
- olej do smażenia
- 1 opakowanie drożdży instant Delecta
- 250 g malin
- 50 ml miodu
- 1 opakowanie płatków migdałowych Bakalland
Przygotowanie
Pamiętacie z dzieciństwa te leniwe, letnie poranki, kiedy słońce wpadało zza okna i zwiastowało nowy dzień harców, biegania po lesie i tropienia przygód na wakacjach u dziadków? Znamy przepis, który przypomni Wam ich smak.
- Mąkę mieszamy z drożdżami, sodą, solą i cukrem, a następnie dodajemy jajko i mleko.
- Mikserem z końcówką rózgi mieszamy ciasto, pod koniec mieszania dodajemy maliny.
- Odstawiamy ciasto na 30 minut do wyrośnięcia.
- Płatki migdałowe prażymy na suchej patelni i odstawiamy do wystudzenia.
- Przygotowujemy miskę z gorącą wodą.
- Na patelni rozgrzewamy olej.
- Łyżkę, którą będziemy nabierać ciasto najpierw moczymy w gorącej wodzie, a następnie nabieramy ciasto i formujemy na patelni placki.
- Placki smażymy z obu stron do momentu, aż będą rumiane.
- Upieczone racuchy polewamy miodem, posypujemy prażonymi migdałami i świeżymi malinami.
- Dekorujemy pikiem.
Smacznego!
Sylwia
06-07-2023
Ocena:
Bardzo łatwe do zrobienia i pyszne. Polecam!