Puszysty omlet z owocami i granolą
Trudność:
1 / 3
ilość porcji:
2
czas przygotowania:
30 min.
Składniki
Ciasto:
- 2 jajka, żółtka i białka osobno
- szczypta soli
- 1 łyżeczka cukru ze skórką cytrynową Delecta
- 40 g mąki pszennej
- 1 łyżka oleju do smażenia lub masła
Dekoracja:
- 1-2 łyżki jogurtu naturalnego lub smakowego
- owoce, np. truskawki, banan, brzoskwinia, borówki amerykańskie
- 2 łyżki granoli
Przygotowanie
KROK 1 - Białka umieść w misce ze szczyptą soli i ubij na sztywną pianę.
KROK 2 - Dodaj cukier i kontynuuj ubijanie, aż cukier się rozpuści. Dodaj żółtka i delikatnie wymieszaj.
KROK 3 - Dodaj mąkę, najlepiej po 1 łyżce i delikatnie mieszaj, aż cała mąką połączy się z pianą.
KROK 4 - Na patelni rozgrzej olej lub masło, wylej na nią masę na omlet i smaż powoli na średniej/małej moc palnika, aż ciasto od spodu się zrumieni.
KROK 5 - Omlet przewróć łopatką i smaż z drugiej strony.
KROK 6 - Gotowy omlet wyłóż na talerz, udekoruj jogurtem, owocami oraz granolą. Podawaj od razu.