PRZEPIS OD SŁODKI TEMAT
Ptysie z truskawkowym kremem
Składniki
Ciasto parzone:
- 250 ml wody
- 160 g mąki tortowej
- szczypta soli
- 100 g masła 82% tłuszczu
- 4-5 jajek
Kruszonka:
- 70 g cukru trzcinowego
- 80 g miękkiego masła
- 80 g mąki tortowej
Krem:
- 1 l śmietanki 36%
- cukier z wanilią Delecta
- 4 łyżki cukru pudru
- 12 g żelatyny Delecta
Dżem truskawkowy:
- 1 kg truskawek
- 330 g cukru
- Dżemix 3:1 Delecta
Przygotowanie
KROK 1: Dzień przed pieczeniem przygotuj krem. Żelatynę zalej niewielką ilością wody i odstaw do napęcznienia. Śmietankę zagotuj z cukrem. Zdejmij z ognia, dodaj żelatynę i mieszaj do rozpuszczenia żelatyny. Śmietankę przykryj folią i wstaw do lodówki na całą noc.
KROK 2: Wszystkie składniki na kruszonkę zmiksuj/połącz. Ciasto rozwałkuj na ok. 3 mm między dwoma arkuszami papieru do pieczenia i wstaw do lodówki. Z kruszonki wytnij krążki o średnicy nieco większej niż wyciśnięte ptysie.
KROK 3: Przygotuj ciasto parzone. W garnku zagotuj wodę z masłem. Jak tłuszcz się rozpuści wsyp od razu całą mąkę i mieszaj energicznie aż zacznie odchodzić od ścianek garnka - wystudź. Do ciasta dodaj w 2 partiach rozbełtane jajka i miksuj do uzyskania gładkiego ciasta.
KROK 4: Ciasto wyciskaj na matę perforowaną lub papier do pieczenia, a następnie przykryj go krążkiem kruszonki. Wstaw do piekarnika nagrzanego do 200 stopni, a następnie zmniejsz do 180 i piecz ok. 40 minut.
KROK 5: Przygotuj dżem. Umyte i pokrojone truskawki wymieszaj z Dżemixem i zagotuj. Wsyp cukier - ponownie zagotuj. Zdejmij garnek z palnika i przełóż dżem do słoika/miseczek.
KROK 6: Śmietankę z żelatyną ubij mikserem ja sztywno. Do połowy kremu dodaj zblendowany dżem - zmiksuj.
KROK 7: Ostrym nożem odkrój górną część ptysi. Nałóż truskawkowy krem i pół łyżeczki dżemu. Przykryj odkrojoną częścią, a następnie zrób rozetkę ze śmietankowego kremu i udekoruj truskawką.