fbpx
Ptysie z truskawkowym kremem - Delektujemy.pl
Autor: delektujemy
Ptysie z truskawkowym kremem
Udostępnij:
Print Friendly, PDF & Email
Trudność: 2
ilość porcji: 18
czas przygotowania: 80

Składniki

Ciasto parzone:

  • 250 ml wody
  • 160 g mąki tortowej
  • szczypta soli
  • 100 g masła 82% tłuszczu
  • 4-5 jajek

Kruszonka:

  • 70 g cukru trzcinowego
  • 80 g miękkiego masła
  • 80 g mąki tortowej

Krem:

Dżem truskawkowy:

Przygotowanie

KROK 1: Dzień przed pieczeniem przygotuj krem. Żelatynę zalej niewielką ilością wody i odstaw do napęcznienia. Śmietankę zagotuj z cukrem. Zdejmij z ognia, dodaj żelatynę i mieszaj do rozpuszczenia żelatyny. Śmietankę przykryj folią i wstaw do lodówki na całą noc.

KROK 2: Wszystkie składniki na kruszonkę zmiksuj/połącz. Ciasto rozwałkuj na ok. 3 mm między dwoma arkuszami papieru do pieczenia i wstaw do lodówki. Z kruszonki wytnij krążki o średnicy nieco większej niż wyciśnięte ptysie.

KROK 3: Przygotuj ciasto parzone. W garnku zagotuj wodę z masłem. Jak tłuszcz się rozpuści wsyp od razu całą mąkę i mieszaj energicznie aż zacznie odchodzić od ścianek garnka - wystudź. Do ciasta dodaj w 2 partiach rozbełtane jajka i miksuj do uzyskania gładkiego ciasta.

KROK 4: Ciasto wyciskaj na matę perforowaną lub papier do pieczenia, a następnie przykryj go krążkiem kruszonki. Wstaw do piekarnika nagrzanego do 200 stopni, a następnie zmniejsz do 180 i piecz ok. 40 minut.

KROK 5: Przygotuj dżem. Umyte i pokrojone truskawki wymieszaj z Dżemixem i zagotuj. Wsyp cukier - ponownie zagotuj. Zdejmij garnek z palnika i przełóż dżem do słoika/miseczek.

KROK 6: Śmietankę z żelatyną ubij mikserem ja sztywno. Do połowy kremu dodaj zblendowany dżem - zmiksuj.

KROK 7: Ostrym nożem odkrój górną część ptysi. Nałóż truskawkowy krem i pół łyżeczki dżemu. Przykryj odkrojoną częścią, a następnie zrób rozetkę ze śmietankowego kremu i udekoruj truskawką.

Ptysie z truskawkowym kremem - Delektujemy.pl

Ptysie z truskawkowym kremem

Oceń przepis
12345

Chcesz więcej
słodkich przepisów?

Zapisz się na
nasz newsletter.
WYSYŁAM...

Dziękujemy.
Na podany adres e-mail zostanie wysłana wiadomość z potwierdzeniem

MOŻE CIĘ TEŻ ZAINTERESOWAĆ

Komentarze

Zostaw komentarz
oraz ocenę

Moja ocena:
+