fbpx
Profiterole - Delektujemy.pl
Autor: delektujemy
Profiterole
Udostępnij:
Print Friendly, PDF & Email
Trudność: 1
ilość porcji: 12
czas przygotowania: 60

Składniki

  • 1 szklanka wody
  • 1/2 szklanki masła
  • 1 szczypta soli
  • 1 szklanka mąki
  • 4 jajka
  • 2 szklanki śmietany kremówki (30-36% tłuszczu)
  • 1 łyżeczka ekstraktu waniliowego Delecta
  • 1/4 szklanki cukru pudru
  • gorzka czekolada do dekoracji (opcjonalnie)

Przygotowanie

KROK 1: W garnku zagotuj wodę razem z masłem i szczyptą soli. Gdy masło się rozpuści i woda będzie wrzeć, dodaj mąkę i szybko mieszaj, aż powstanie gładkie ciasto.

KROK 2: Zdejmij garnek z ognia i dodaj po jednym jajku, dokładnie mieszając każde, aż ciasto będzie jednolite.

KROK 3: Nakładaj ciasto na blachę wyłożoną papierem do pieczenia, tworząc małe kulki. Piecz w piekarniku nagrzanym do 200 stopni C przez około 25-30 minut, aż profiterole staną się złociste i napęczniałe.

KROK 4: Gdy profiterole ostygną, przekrój je na pół i przygotuj krem: ubij śmietankę kremówkę z cukrem pudrem i ekstraktem z wanilii.

KROK 5: Wypełnij profiterole przygotowanym kremem i zlep je ponownie. Jeśli chcesz, udekoruj profiterole roztopioną gorzką czekoladą.

 

Profiterole

Oceń przepis
12345

Chcesz więcej
słodkich przepisów?

Zapisz się na
nasz newsletter.

MOŻE CIĘ TEŻ ZAINTERESOWAĆ

Komentarze

Zostaw komentarz
oraz ocenę

Moja ocena:
+