fbpx
Profiterole - Delektujemy.pl
Autor: delektujemy
Profiterole
Udostępnij:
Print Friendly, PDF & Email
Trudność: 1
ilość porcji: 12
czas przygotowania: 60

Składniki

  • 1 szklanka wody
  • 1/2 szklanki masła
  • 1 szczypta soli
  • 1 szklanka mąki
  • 4 jajka
  • 2 szklanki śmietany kremówki (30-36% tłuszczu)
  • 1 łyżeczka ekstraktu waniliowego Delecta
  • 1/4 szklanki cukru pudru
  • gorzka czekolada do dekoracji (opcjonalnie)

Przygotowanie

KROK 1: W garnku zagotuj wodę razem z masłem i szczyptą soli. Gdy masło się rozpuści i woda będzie wrzeć, dodaj mąkę i szybko mieszaj, aż powstanie gładkie ciasto.

KROK 2: Zdejmij garnek z ognia i dodaj po jednym jajku, dokładnie mieszając każde, aż ciasto będzie jednolite.

KROK 3: Nakładaj ciasto na blachę wyłożoną papierem do pieczenia, tworząc małe kulki. Piecz w piekarniku nagrzanym do 200 stopni C przez około 25-30 minut, aż profiterole staną się złociste i napęczniałe.

KROK 4: Gdy profiterole ostygną, przekrój je na pół i przygotuj krem: ubij śmietankę kremówkę z cukrem pudrem i ekstraktem z wanilii.

KROK 5: Wypełnij profiterole przygotowanym kremem i zlep je ponownie. Jeśli chcesz, udekoruj profiterole roztopioną gorzką czekoladą.

 

Profiterole

Oceń przepis
12345

Chcesz więcej
słodkich przepisów?

Zapisz się na
nasz newsletter.
WYSYŁAM...

Dziękujemy.
Na podany adres e-mail zostanie wysłana wiadomość z potwierdzeniem

MOŻE CIĘ TEŻ ZAINTERESOWAĆ

Komentarze

Zostaw komentarz
oraz ocenę

Moja ocena:
+