fbpx

PRZEPIS OD SŁODKITEMAT

Ciasto marchewkowe z mascarpone w słoiku - Delektujemy.pl
Autor: delektujemy
Ciasto marchewkowe z mascarpone w słoiku
Udostępnij:
Print Friendly, PDF & Email
Trudność: 1
ilość porcji: 9
czas przygotowania: 30

Składniki

  • 150 startej marchewki
  • 2 duże jajka
  • 80 g cukru
  • 60 g oleju
  • 140 g mąki tortowej
  • płaska łyżeczka proszku do pieczenia Delecta
  • otarta skórka z 1/2 pomarańczy
  • 200 g mascarpone
  • 200 g serka kanapkowego
  • 2 łyżeczki cukru pudru
  • 2 pomarańcze wyfiletowanego i pokrojone w kostkę
  • 80 ml soku przecierowego z marchewki
  • 1/2 łyżeczki skrobii ziemniaczanej

Przygotowanie

KROK 1: Jajka ubić z cukrem na jasny krem. Wlać cienką strużką olej - połączyć. Wsypać w 2 partiach mąkę wymieszaną z proszkiem - delikatnie wymieszać. Na końcu dodać marchewkę i otarta skórkę z pomarańczy. Ciasto przelać do formy o średnicy Ok. 18-20 cm lub małej kwadratowej. Piec 30-35 minut w 180 stopniach. Wystudzone pokruszyć. 
 
KROK 2: Sok i pokrojona pomarańcze (bez błon) zagotować. Skrobię wymieszać w niewielkiej ilości wody i wlać do gotującego się soku z pomarańczami. Chwilkę gotować, zdjąć z palnika - wystudzić. 
 
KROK 3: Mascarpone zmiksować z cukrem pudrem. Dodać serek, zmiksować ponownie na najniższych obrotach tylko do połączenia. 
 
KROK 4: Na dno słoiczka wyłożyć naprzemiennie warstwę pokruszonego ciasta marchewkowego, kremu i frużeliny pomarańczowej . 

Ciasto marchewkowe z mascarpone w słoiku

Oceń przepis
12345

Chcesz więcej
słodkich przepisów?

Zapisz się na
nasz newsletter.

MOŻE CIĘ TEŻ ZAINTERESOWAĆ

Komentarze

Zostaw komentarz
oraz ocenę

Moja ocena:
+