Profiterole - Delektujemy.pl
Trudność: 1 / 3
Ilość porcji: 12
Czas przygotowania: 60 min.

Składniki

  • 1 szklanka wody
  • 1/2 szklanki masła
  • 1 szczypta soli
  • 1 szklanka mąki
  • 4 jajka
  • 2 szklanki śmietany kremówki (30-36% tłuszczu)
  • 1 łyżeczka ekstraktu waniliowego Delecta
  • 1/4 szklanki cukru pudru
  • gorzka czekolada do dekoracji (opcjonalnie)

Przygotowanie

KROK 1: W garnku zagotuj wodę razem z masłem i szczyptą soli. Gdy masło się rozpuści i woda będzie wrzeć, dodaj mąkę i szybko mieszaj, aż powstanie gładkie ciasto.

KROK 2: Zdejmij garnek z ognia i dodaj po jednym jajku, dokładnie mieszając każde, aż ciasto będzie jednolite.

KROK 3: Nakładaj ciasto na blachę wyłożoną papierem do pieczenia, tworząc małe kulki. Piecz w piekarniku nagrzanym do 200 stopni C przez około 25-30 minut, aż profiterole staną się złociste i napęczniałe.

KROK 4: Gdy profiterole ostygną, przekrój je na pół i przygotuj krem: ubij śmietankę kremówkę z cukrem pudrem i ekstraktem z wanilii.

KROK 5: Wypełnij profiterole przygotowanym kremem i zlep je ponownie. Jeśli chcesz, udekoruj profiterole roztopioną gorzką czekoladą.

 

Zapisz się i odbierz darmowego e-booka od Ani Starmach

Dołącz do naszego newslettera i pobierz bezpłatny e-book z ulubionymi przepisami Ani Starmach. Szybkie desery, domowe ciasta i sprawdzone klasyki zawsze pod ręką.

WYSYŁAM...

Dziękujemy.
Na podany adres e-mail zostanie wysłana wiadomość z potwierdzeniem

Pobierając e-booka zapisujesz się do naszego newslettera i będziesz otrzymywać od nas co tydzień garść pysznych inspiracji.

E-book Delektujemy E-book Delektujemy