fbpx
Piernik z karmelizowanymi gruszkami i migdałami - Delektujemy.pl
Autor: delektujemy
Piernik z karmelizowanymi gruszkami i migdałami
Udostępnij:
Print Friendly, PDF & Email
Trudność: 1
ilość porcji: 10
czas przygotowania: 90

Składniki

Ciasto:Nadzienie:
  • 4 gruszki
  • 300 ml alkoholu
  • 3 łyżki miodu
  • 3 łyżki masła
Dekoracje:

Przygotowanie

Gruszki po skarmelizowaniu smakują znakomicie - zwłaszcza jako nadzienie pysznego piernika!

  1. Rozpuszczamy i studzimy margarynę.
  2. W wysokim naczyniu mieszamy wodę z margaryną, dodajemy jaja, wsypujemy zawartość opakowania i miksujemy około 4 minuty.
  3. Przygotowujemy dwie okrągłe blaszki do ciasta: większą i mniejszą. Mniejszą blaszkę można też zastąpić metalową miską o średnicy mniejszej niż blaszka.
  4. Do większej blaszki wlewamy ciasto, a na wierzchu ciasta, na środku, układamy mniejszą blaszkę (metalową miskę) obciążoną kulkami do pieczenia lub metalowym, ciężkim przedmiotem, tak by po upieczeniu powstało wgłębienie w kształcie koła, w którym umieścimy owoce.
  5. Wstawiamy ciasto do lekko podgrzanego piekarnika i pieczemy w temperaturze 170−180 stopni C (bez termooobiegu) około 45−50 minut.
  6. Sprawdzamy patyczkiem, czy ciasto jest upieczone.
  7. Gruszki obieramy, układamy w rondlu, zalewamy alkoholem i gotujemy około 15 minut, a następnie kroimy je w ćwiartki.
  8. Na patelni rozgrzewamy masło i wrzucamy na nią gruszki, po czym dodajemy miód i karmelizujemy owoce przez około 4 minuty.
  9. Upieczone ciasto wyjmujemy z piekarnika i ściągamy górną foremkę.
  10. Powstałe wgłębienie wypełniamy polewą o smaku czekolady, a następnie umieszczamy w nim gruszki.
  11. Wierzch gotowego ciasta posypujemy prażonymi płatkami migdałów.
  12. W gotowe ciasto wbijamy piki.

Ciasto pięknie się prezentuje - a przez wyborny smak raczej zbyt długo nie będzie pełnić roli dekoracji stołu. :)

Piernik z karmelizowanymi gruszkami i migdałami - Delektujemy.pl

Piernik z karmelizowanymi gruszkami i migdałami

Oceń przepis
12345

Chcesz więcej
słodkich przepisów?

Zapisz się na
nasz newsletter.

MOŻE CIĘ TEŻ ZAINTERESOWAĆ

Komentarze

Zostaw komentarz
oraz ocenę

Moja ocena:
+