fbpx
Pleśniak ze śliwkami - Delektujemy.pl
Autor: delektujemy
Pleśniak ze śliwkami
Udostępnij:
Trudność: 1 / 3
ilość porcji: 20
czas przygotowania: 120 min.

Składniki

Ciasto:

  • 480g mąki pszennej

  • 120g cukru pudru

  • 1 łyżeczka proszku do pieczenia Delecta
  • 250g schłodzonej margaryny

  • 5 żółtek

  • 1 łyżka kakao

Nadzienie:

Dodatkowo:

  • cukier puder

Przygotowanie

KROK 1: Do miski wsyp mąkę, cukier puder i proszek do pieczenia. Wymieszaj. Dodaj startą na tarce margarynę oraz żółtka. Wszystko razem zmiksuj robotem kuchennym, aż uzyskasz jednolite ciasto.

KROK 2: Ciasto owiń folią spożywczą i wstaw do lodówki na godzinę. Schłodzone ciasto wyjmij z lodówki i podziel je na pół. Formę 25 x 35 cm wyłóż papierem do pieczenia. Jedną częścią ciasta wylep równomiernie dno formy. Piecz 10 minut w temperaturze 180 stopni C.

KROK 3: Pozostałe ciasto podziel także na pół. Do jednej połowy dodaj łyżkę kakao i zagnieć, aż ciasto się z nim połączy i uzyska jednolity kolor. Oba kawałki ciasta odstaw do lodówki na czas dalszych przygotowań.

KROK 4: Śliwki przekrój na pół i usuń pestki. Umieść je w misce i wymieszaj z kaszą manną.

KROK 5: Zawartość opakowania z bezą wsyp do czystej miski, dodaj wodę i ubij na sztywną pianę na wysokich obrotach miksera.

KROK 6: Na podpieczonym spodzie ułóż śliwki, kakaową część ciasta zetrzyj na tarce i ułóż bezę. Na wierzchu ułóż pozostałe jasne ciasto, odrywając z niego małe kawałeczki.

KROK 7: Piecz 50 minut w 180 stopniach C na najniższym poziomie piekarnika. Wyjmij i ostudź. Posyp cukrem pudrem.

Pleśniak ze śliwkami - Delektujemy.pl

Pleśniak ze śliwkami

Oceń przepis
12345

Chcesz więcej
słodkich przepisów?

Zapisz się na
nasz newsletter.
WYSYŁAM...

Dziękujemy.
Na podany adres e-mail zostanie wysłana wiadomość z potwierdzeniem

MOŻE CIĘ TEŻ ZAINTERESOWAĆ

Komentarze

Zostaw komentarz
oraz ocenę

Moja ocena:
+