fbpx
Mazurek orzechowy - Delektujemy.pl
Autor: delektujemy
Mazurek orzechowy
Udostępnij:
Print Friendly, PDF & Email
Trudność: 3
ilość porcji: 16
czas przygotowania: 120

Składniki

Ciasto:
  • 200 g mąki
  • 100 g masła
  • 50 g cukru trzcinowego
  • 2 żółtka
  • 1 łyżka śmietany 18%
  • szczypta soli
Masa orzechowa:
  • 140 g orzechów włoskich Chandler Bakalland
  • 100 g cukru
  • 100 g masła
  • 2 jaja
  • 2 łyżki rumu
Dekoracja:
  • orzechy włoskie Chandler Bakalland (ładne połówki)
  • 100 g cukru
  • 2 łyżki wody

Przygotowanie

Wielkanoc to czas, w którym możemy spotkać się w rodzinnym gronie przy stole zastawionym smakołykami. Mazurek orzechowy z koroną zrobioną z orzechów włoskich zwieńczy świąteczną ucztę.

  1. Piekarnik nastawiamy na 180 stopni C.
  2. Prostokątną blachę wykładamy papierem do pieczenia.
  3. Mieszamy mąkę z cukrem i solą, dodajemy masło, żółtka i śmietanę.
  4. Zagniatamy ciasto, następnie przykrywamy folią i odstawiamy do lodówki na 30 minut.
  5. Miksujemy orzechy włoskie na gładką masę.
  6. Ucieramy masło z cukrem, dodajemy jaja, rum i zmielone orzechy.
  7. Wałkujemy ciasto na 1,5 cm, przekładamy do formy i pieczemy 15 minut.
  8. Wyjmujemy formę z piekarnika i dodajemy masę orzechową.
  9. Pieczemy około 25-30 minut, a po wyjęciu odstawiamy do wystygnięcia.
  10. Na suchej patelni prażymy orzechy przez kilka minut.
  11. Wyjmujemy orzechy, wlewamy wodę i wsypujemy cukier.
  12. Czekamy, aż całość się rozpuści i zrobi się karmel.
  13. Z powrotem dodajemy orzechy i obtaczamy je w karmelu.
  14. Ostrożnie przekładamy orzechy na talerz i odstawiamy do wystygnięcia.
  15. Wierzch ciasta wykładamy orzechami w karmelu.
  16. Dekorujemy ulubionymi pikami.

Słodki, orzechowy smak, który wprost rozpływa się w ustach. Smacznego!

Mazurek orzechowy

Oceń przepis
12345

Chcesz więcej
słodkich przepisów?

Zapisz się na
nasz newsletter.

MOŻE CIĘ TEŻ ZAINTERESOWAĆ

Komentarze

Zostaw komentarz
oraz ocenę

Moja ocena:
+