fbpx

PRZEPIS OD SŁODKI TEMAT

Pistacjanki z malinami - Delektujemy.pl
Autor: delektujemy
Pistacjanki z malinami
Udostępnij:
Trudność: 1 / 3
ilość porcji: 10
czas przygotowania: 120 min.

Składniki

Ciasto drożdżowe:

  • 500 g mąki pszennej typ 450
  • saszetka drożdży instant Delecta
  • 220 ml letniego mleka
  • 100 g roztopionego masła palonego
  • 5 łyżek cukru
  • 2 jajka
  • szczypta soli

Polewa pistacjowa:

  • 150 g białek czekolady
  • łyżka oleju
  • 2 łyżki pasty pistacjowej
  • szczypta soli

Dodatkowo:

  • 2 łyżki konfitury malinowej
  • świeże maliny
  • ok. 100 g posiekany pistacji Bakalland
  • maliny liofilizowane

Przygotowanie

KROK 1: Przygotuj ciasto drożdżowe. Suche składniki wymieszaj. Dodaj mokre składniki i wyrób całość do uzyskania gładkiego ciasta drożdżowego. Ciasto przełóż do naczynia, przykryj ściereczką i odstaw na ok. godzinę do wyrośnięcia. 
 
KROK 2: Przygotuj polewę. W kąpieli wodnej rozpuść czekoladę. Dodaj olej i pastę - wymieszaj. 
 
KROK 3: Wyrośnięte ciasto rozwałkuj na kształt prostokąta. Konfiturę rozsmaruj na całej powierzchni ciasta. Zawiń ciasto w rulon i podziel na mniejsze części. Drożdżówki wyłóż do naczynia żaroodpornego lub blaszki. Włóż świeże maliny między warstwy ciasta. Odstaw jeszcze na kilka minut do wyrośnięcia i wstaw do nagrzanego piekarnika 170 stopni ok. 20-25 minut. 
 
KROK 4: Polewę rozsmaruj na ciepłych drożdżówkach. Posyp je pistacjami i malinami liofilizowanymi. 

Pistacjanki z malinami

Oceń przepis
12345

Chcesz więcej
słodkich przepisów?

Zapisz się na
nasz newsletter.
WYSYŁAM...

Dziękujemy.
Na podany adres e-mail zostanie wysłana wiadomość z potwierdzeniem

MOŻE CIĘ TEŻ ZAINTERESOWAĆ

Komentarze

Zostaw komentarz
oraz ocenę

Moja ocena:
+