PRZEPIS OD SŁODKI TEMAT

Pistacjanki z malinami - Delektujemy.pl
Trudność: 1 / 3
Ilość porcji: 10
Czas przygotowania: 120 min.

Składniki

Ciasto drożdżowe:

  • 500 g mąki pszennej typ 450
  • saszetka drożdży instant Delecta
  • 220 ml letniego mleka
  • 100 g roztopionego masła palonego
  • 5 łyżek cukru
  • 2 jajka
  • szczypta soli

Polewa pistacjowa:

  • 150 g białek czekolady
  • łyżka oleju
  • 2 łyżki pasty pistacjowej
  • szczypta soli

Dodatkowo:

  • 2 łyżki konfitury malinowej
  • świeże maliny
  • ok. 100 g posiekany pistacji Bakalland
  • maliny liofilizowane

Przygotowanie

KROK 1: Przygotuj ciasto drożdżowe. Suche składniki wymieszaj. Dodaj mokre składniki i wyrób całość do uzyskania gładkiego ciasta drożdżowego. Ciasto przełóż do naczynia, przykryj ściereczką i odstaw na ok. godzinę do wyrośnięcia. 
 
KROK 2: Przygotuj polewę. W kąpieli wodnej rozpuść czekoladę. Dodaj olej i pastę - wymieszaj. 
 
KROK 3: Wyrośnięte ciasto rozwałkuj na kształt prostokąta. Konfiturę rozsmaruj na całej powierzchni ciasta. Zawiń ciasto w rulon i podziel na mniejsze części. Drożdżówki wyłóż do naczynia żaroodpornego lub blaszki. Włóż świeże maliny między warstwy ciasta. Odstaw jeszcze na kilka minut do wyrośnięcia i wstaw do nagrzanego piekarnika 170 stopni ok. 20-25 minut. 
 
KROK 4: Polewę rozsmaruj na ciepłych drożdżówkach. Posyp je pistacjami i malinami liofilizowanymi. 

Zapisz się i odbierz darmowego e-booka od Ani Starmach

Dołącz do naszego newslettera i pobierz bezpłatny e-book z ulubionymi przepisami Ani Starmach. Szybkie desery, domowe ciasta i sprawdzone klasyki zawsze pod ręką.

WYSYŁAM...

Dziękujemy.
Na podany adres e-mail zostanie wysłana wiadomość z potwierdzeniem

Pobierając e-booka zapisujesz się do naszego newslettera i będziesz otrzymywać od nas co tydzień garść pysznych inspiracji.

E-book Delektujemy E-book Delektujemy