fbpx
Mazurek pistacjowy z kremem cytrynowym - Delektujemy.pl
Autor: delektujemy
Mazurek pistacjowy z kremem cytrynowym
Udostępnij:
Print Friendly, PDF & Email
Trudność: 1
ilość porcji: 12
czas przygotowania: 75

Składniki

Ciasto:

  • 320 g mąki pszennej
  • 100 g cukru pudru
  • 120 g masła
  • 1 jajko
  • 1-2 łyżki wody
  • szczypta soli

Warstwa pistacjowa:

Krem cytrynowy:

  • 150 g cukru
  • 1 cukier wanilinowy Delecta
  • sok z 2 cytryn
  • skórka otarta z 1 cytryny
  • 25 g masła
  • 2 łyżki mąki ziemniaczanej
  • 1 jajko
  • 1 żółtko

Przygotowanie

KROK 1: Ze składników na ciasto zagnieść ciasto, schłodzić w lodówce przez 30 minut. Około 3/5 rozwałkować, wykroić kształt wieńca. Z reszty ciasta uformować wałeczki i ułożyć je na rantach mazurka. Schłodzić w lodówce przez 30 minut, nakłuć w kilku miejscach widelcem, piec w temp. 180C przez około 25 minut (na lekko złoty kolor). Ostudzić.

KROK 2: Przygotować krem cytrynowy. W garnuszku umieścić sok i skórkę z cytryny, cukier oraz masło, podgrzać do rozpuszczenia. Mąkę wymieszać z jajkiem i żółtkiem, dodać kilka łyżek masy z garnuszka, wymieszać, a następnie wlać całość do garnuszka. Podgrzewać na małym ogniu, mieszając, aż masa zgęstnieje. Ostudzić.

KROK 3: Pistacje obrać z łupinek, rozgnieść na drobno w moździerzu lub zmiksować blenderem. Mascarpone wymieszać z cukrem pudrem, dodać pistacje, wymieszać. Wyłożyć krem na spód mazurka. Następnie nałożyć krem cytrynowy.

KROK 4: Lukier wymieszać z wodą, przełożyć do rękawa cukierniczego. Udekorować wierzch mazurka, oprószyć posiekanymi pistacjami. 

Mazurek pistacjowy z kremem cytrynowym

Oceń przepis
12345

Chcesz więcej
słodkich przepisów?

Zapisz się na
nasz newsletter.

MOŻE CIĘ TEŻ ZAINTERESOWAĆ

Komentarze

Zostaw komentarz
oraz ocenę

Moja ocena:
+