Piñata cupcakes - Delektujemy.pl
Trudność: 1 / 3
Ilość porcji: 24
Czas przygotowania: 120 min.

Składniki

Ciasto:Krem:
  • 2 opakowania kremu irish cream Delecta
  • 100 ml mleka
  • 250 ml śmietanki 30%
Dekoracja:

Przygotowanie

Piñata zwykle kojarzy się z urodzinową zabawą i... niespodziankami po jej rozbiciu. Nie inaczej będzie w przypadku piñata cupcakes!

  1. Przygotowujemy blaszkę do babeczek i papierowe papilotki. Piekarnik nastawiamy na temperaturę 180 stopni C (bez termoobiegu).
  2. Do miski wbijamy jaja, dodajemy mleko i olej oraz wsypujemy mieszankę do wypieku babeczek - całość miksujemy przez 1 minutę.
  3. Połowę ciasta rozkładamy do 12 foremek (po około 1−1,5 łyżki ciasta) i wstawiamy do nagrzanego piekarnika na 17-23 minuty. Te same czynności powtarzamy dla drugiej porcji ciasta. Babeczki studzimy.
  4. W drugiej misce umieszczamy zawartość opakowania z kremem irish cream i miksujemy z mlekiem i śmietanką.
  5. W wystudzonych babeczkach wycinamy od góry otwory, które wypełniamy kolorową posypką. Otwory wypełniamy kremem, a następnie na wierzchu, za pomocą rękawa cukierniczego lub szprycy wykładamy pozostały krem.
  6. Gotowe cupcakes ozdabiamy kolorową posypką i dodajemy pik.

Przygotowanie proste, ale zdobycie babeczki, podobnie jak w grze w piñatę, wymaga szybkości i refleksu... w dobiegnięciu do talerzyka!

Piñata cupcakes - Delektujemy.pl

Zapisz się i odbierz darmowego e-booka od Ani Starmach

Dołącz do naszego newslettera i pobierz bezpłatny e-book z ulubionymi przepisami Ani Starmach. Szybkie desery, domowe ciasta i sprawdzone klasyki zawsze pod ręką.

WYSYŁAM...

Dziękujemy.
Na podany adres e-mail zostanie wysłana wiadomość z potwierdzeniem

Pobierając e-booka zapisujesz się do naszego newslettera i będziesz otrzymywać od nas co tydzień garść pysznych inspiracji.

E-book Delektujemy E-book Delektujemy