fbpx
Muffinki z truskawkami - Delektujemy.pl
Autor: delektujemy
Muffinki z truskawkami
Udostępnij:
Print Friendly, PDF & Email
Trudność: 1
ilość porcji: 12
czas przygotowania: 55

Składniki

Muffinki:

Krem:

  • 1 szklanka masła, miękkiego
  • 2 szklanki cukru pudru
  • 1/2 szklanki truskawkowego puree
  • 2 łyżki śmietanki kremówki
  • naturalny barwnik spożywczy (opcjonalnie)
  • dodatkowe truskawki do dekoracji

Przygotowanie

KROK 1: Rozgrzej piekarnik do 180 stopni C. Przygotuj foremki na muffinki, wkładając do nich papierowe papilotki.

KROK 2: W dużej misce wymieszaj suche składniki: mąkę, proszek do pieczenia, sodę oczyszczoną i sól. W osobnej misce ubij jajko z cukrem, następnie dodaj mleko, olej i ekstrakt waniliowy. Połącz mokre i suche składniki, mieszając tylko do połączenia. Na koniec delikatnie wmieszaj posiekane truskawki.

KROK 3: Rozdziel ciasto do foremek, napełniając każdą do około 3/4 wysokości. Piecz w piekarniku przez 20 minut lub do momentu, gdy patyczek wkłuty w środek muffinki wyjdzie czysty.

KROK 4: Przygotuj krem truskawkowy, ubijając miękkie masło z cukrem pudrem do uzyskania gładkiej konsystencji. Następnie dodaj truskawkowe puree i śmietankę, ubijając do połączenia. Jeśli chcesz intensywniejszy kolor, dodaj kilka kropli naturalnego barwnika.

KROK 5: Po upieczeniu i całkowitym ostygnięciu muffinek, dekoruj je przygotowanym kremem truskawkowym za pomocą szprycy cukierniczej. Na wierzchu każdej muffinki umieść świeżą truskawkę.

Muffinki z truskawkami

Oceń przepis
12345

Chcesz więcej
słodkich przepisów?

Zapisz się na
nasz newsletter.

MOŻE CIĘ TEŻ ZAINTERESOWAĆ

Komentarze

Zostaw komentarz
oraz ocenę

Moja ocena:
+