fbpx
Pierogi z jagodami - Delektujemy.pl
Autor: delektujemy
Pierogi z jagodami
Udostępnij:
Print Friendly, PDF & Email
Trudność: 2
ilość porcji: 50
czas przygotowania: 90

Składniki

  • 50 g masła
  • 500 g mąki pszennej
  • szczypta soli
  • 1 jajko
  • 250 ml wody
  • 400 g jagód
  • 1 saszetka cukru wanilinowego Delecta
  • do podania: jogurt naturalny lub śmietana, listki mięty

Przygotowanie

KROK 1: Masło rozpuść i ostudź. Do dużej miski wsyp mąkę, dodaj szczyptę soli, jajko, rozpuszczone masło oraz wodę. Najpierw wymieszaj wszystko łyżką, a następnie zagnieć ciasto. Uformuj z niego kulę i włóż do woreczka strunowego. Wstaw do lodówki na 30 minut.

KROK 2: Jagody umyj, oczyść i wymieszaj z cukrem wanilinowym.

KROK 3: Ciasto wyjmij z lodówki i podziel na 3-4 części. Weź pierwszą część i rozwałkuj cienko na stolicy obsypanej mąką. Pozostałe ciasto trzymaj zamknięte w woreczku. Wykrawaj z ciasta koła wykrawaczką do pierogów lub szklanką o średnicy 8 cm. Na każde kółko nałóż 1 łyżeczkę jagód, następnie dokładnie zlep brzegi. Pierogi odkładaj na deskę obsypaną mąką i trzymaj pod wilgotną ściereczką. Postępuj tak, aż wykorzystasz całe ciasto i jagody.

KROK 4: Zagotuj osoloną wodę w dużym garnku. Wrzucaj do niej pierogi partiami po 15 sztuk. Gotuj przez 3-4 minuty od wypłynięcia. Podawaj polane jogurtem naturalnym lub śmietaną.

Pierogi z jagodami - Delektujemy.pl

Pierogi z jagodami

Oceń przepis
12345

Chcesz więcej
słodkich przepisów?

Zapisz się na
nasz newsletter.

MOŻE CIĘ TEŻ ZAINTERESOWAĆ

Komentarze

Aneta

06-07-2023

Ocena:

Moje ulubione danie, bardzo polecam

Zostaw komentarz
oraz ocenę

Moja ocena:
+