Składniki
Ciasto:- 300 ml miodu
- 1 łyżka cukru cynamonowego Delecta
- 1 łyżka skórki pomarańczowej Bakalland
- 300 g mąki żytniej razowej
- 300 g mąki żytniej otrębowej
- 200 g mąki pszennej
- 1 jajo i 1 żółtko
- 1 łyżka wódki
- 1 łyżeczka proszku do pieczenia Delecta
- 400 ml powideł
- 1 opakowanie polewy smak ciemnej czekolady Delecta
- 3 łyżki wiórków kokosowych Bakalland
Przygotowanie
Historia toruńskich pierników jest niemal tak długa, jak historia miasta. Dziś możemy upiec pierniczki także w domu. Najważniejsze, żeby doskonale smakowały.
- Piekarnik nastawiamy na 170°C (bez termoobiegu).
- Gotujemy miód z przyprawami i skórką pomarańczową.
- Trzy rodzaje mąki ogrzewamy w garnku na wolnym ogniu, ciągle mieszając lub rozsypujemy na blachę i podgrzewamy w gorącym w piekarniku.
- Mąkę łączymy z miodem i mieszamy, dodajemy proszek do pieczenia, jajo i żółtko, dokładnie mieszamy.
- Dodajemy wódkę, wyrabiamy dokładnie ciasto i odstawiamy na bok przykryte, aż ostygnie.
- Rozwałkowujemy ciasto na centymetrowy placek i dzielimy na dwa równe prostokąty.
- Blaty pieczemy około 10-12 minut.
- Ostudzoną część smarujemy powidłami śliwkowymi i przykrywamy drugą połówką.
- Polewę czekoladową rozpuszczamy w kąpieli wodnej i odcinamy róg torebki.
- Polewamy wierzch polewą czekoladową i posypujemy wiórkami kokosowymi.
- Dekorujemy wybranym pikiem.
Palce lizać!