Pierniki toruńskie - Delektujemy.pl
Trudność: 3 / 3
Ilość porcji: 10
Czas przygotowania: 100 min.

Składniki

Ciasto:Nadzienie:
  • 400 ml powideł
Dekoracja:

Przygotowanie

Historia toruńskich pierników jest niemal tak długa, jak historia miasta. Dziś możemy upiec pierniczki także w domu. Najważniejsze, żeby doskonale smakowały.

  1. Piekarnik nastawiamy na 170°C (bez termoobiegu).
  2. Gotujemy miód z przyprawami i skórką pomarańczową.
  3. Trzy rodzaje mąki ogrzewamy w garnku na wolnym ogniu, ciągle mieszając lub rozsypujemy na blachę i podgrzewamy w gorącym w piekarniku.
  4. Mąkę łączymy z miodem i mieszamy, dodajemy proszek do pieczenia, jajo i żółtko, dokładnie mieszamy.
  5. Dodajemy wódkę, wyrabiamy dokładnie ciasto i odstawiamy na bok przykryte, aż ostygnie.
  6. Rozwałkowujemy ciasto na centymetrowy placek i dzielimy na dwa równe prostokąty.
  7. Blaty pieczemy około 10-12 minut.
  8. Ostudzoną część smarujemy powidłami śliwkowymi i przykrywamy drugą połówką.
  9. Polewę czekoladową rozpuszczamy w kąpieli wodnej i odcinamy róg torebki.
  10. Polewamy wierzch polewą czekoladową i posypujemy wiórkami kokosowymi.
  11. Dekorujemy wybranym pikiem.

Palce lizać!

Zapisz się i odbierz darmowego e-booka od Ani Starmach

Dołącz do naszego newslettera i pobierz bezpłatny e-book z ulubionymi przepisami Ani Starmach. Szybkie desery, domowe ciasta i sprawdzone klasyki zawsze pod ręką.

WYSYŁAM...

Dziękujemy.
Na podany adres e-mail zostanie wysłana wiadomość z potwierdzeniem

Pobierając e-booka zapisujesz się do naszego newslettera i będziesz otrzymywać od nas co tydzień garść pysznych inspiracji.

E-book Delektujemy E-book Delektujemy