fbpx
Pierniczki retro wycinane koronkowymi serwetkami - Delektujemy.pl
Autor: delektujemy
Pierniczki retro wycinane koronkowymi serwetkami
Udostępnij:
Print Friendly, PDF & Email
Trudność: 1
ilość porcji: 12
czas przygotowania: 60

Składniki

Ciasto:Dekoracja:
  • koronkowe serwetki

Przygotowanie

Koronkowe serwetki i pierniczki - co je łączy? Przepiękne dekoracje!

  1. Piekarnik nagrzewamy do temperatury 180ºC (bez termoobiegu).
  2. Mąkę przesiewamy, miód podgrzewamy (lub najpierw rozpuszczamy, jeśli jest skrystalizowany) i wlewamy do mąki.
  3. Mieszamy płaskim mieszadłem lub zagniatamy ciasto ręcznie.
  4. Kolejno dodajemy sodę, przyprawy, a gdy masa lekko przestygnie - masło i jedno jajo.
  5. Stopniowo dolewamy (po 1 łyżce) mleko, dalej zagniatamy ciasto, aż będzie średnio twarde i gęste, przypominające ciasto kruche.
  6. Na posypanej mąką stolnicy rozwałkowujemy ciasto na grubość ok. 0,5 cm.
  7. Na cieście odciskamy koronkowe serwetki i ponownie wałkujemy, aby dekoracyjny wzór serwetki odcisnął się na cieście.
  8. Z ciasta wycinamy szklanką kółka.
  9. Ciastka smarujemy rozmąconym jajkiem i układamy na blasze wyłożonej papierem do pieczenia w odstępach około 2 cm od siebie (pierniczki urosną).
  10. Pierniczki wstawiamy do nagrzanego piekarnika i pieczemy przez około 10-15 minut.
  11. Po wyjęciu z piekarnika pierniczki będą miękkie, ale po kilku minutach zaczną twardnieć.
  12. Twarde pierniczki przechowujemy w szczelnie zamkniętym pojemniku przez 1-4 tygodnie.
  13. Przed podaniem pierniczki dekorujemy pikiem.

Pierniczki udekorowane wzorem z serwetki są piękne i przepyszne!

Pierniczki retro wycinane koronkowymi serwetkami

Oceń przepis
12345

Chcesz więcej
słodkich przepisów?

Zapisz się na
nasz newsletter.

Komentarze

Zostaw komentarz
oraz ocenę

Moja ocena:
+