1h 12 porcji Łatwy
Pierniczki retro wycinane koronkowymi serwetkami

Pierniczki retro wycinane koronkowymi serwetkami

Składniki

Ciasto:

Dekoracja:

  • koronkowe serwetki

Jak przygotować pierniczki wycinane serwetkami?

Koronkowe serwetki i pierniczki – co je łączy? Przepiękne dekoracje!

  1. Piekarnik nagrzewamy do temperatury 180ºC (bez termoobiegu).
  2. Mąkę przesiewamy, miód podgrzewamy (lub najpierw rozpuszczamy, jeśli jest skrystalizowany) i wlewamy do mąki.
  3. Mieszamy płaskim mieszadłem lub zagniatamy ciasto ręcznie.
  4. Kolejno dodajemy sodę, przyprawy, a gdy masa lekko przestygnie – masło i jedno jajo.
  5. Stopniowo dolewamy (po 1 łyżce) mleko, dalej zagniatamy ciasto, aż będzie średnio twarde i gęste, przypominające ciasto kruche.
  6. Na posypanej mąką stolnicy rozwałkowujemy ciasto na grubość ok. 0,5 cm.
  7. Na cieście odciskamy koronkowe serwetki i ponownie wałkujemy, aby dekoracyjny wzór serwetki odcisnął się na cieście.
  8. Z ciasta wycinamy szklanką kółka.
  9. Ciastka smarujemy rozmąconym jajkiem i układamy na blasze wyłożonej papierem do pieczenia w odstępach około 2 cm od siebie (pierniczki urosną).
  10. Pierniczki wstawiamy do nagrzanego piekarnika i pieczemy przez około 10-15 minut.
  11. Po wyjęciu z piekarnika pierniczki będą miękkie, ale po kilku minutach zaczną twardnieć.
  12. Twarde pierniczki przechowujemy w szczelnie zamkniętym pojemniku przez 1-4 tygodnie.
  13. Przed podaniem pierniczki dekorujemy pikiem.

Pierniczki udekorowane wzorem z serwetki są piękne i przepyszne!

Średnia: 3,00 / 5 1 gwiazdka2 gwiazdki3 gwiazdki4 gwiazdki5 gwiazdek
Loading...
Produkty użyte
do przygotowania przepisu: