Piernik z karmelizowanymi gruszkami i migdałami - Delektujemy.pl
Trudność: 1 / 3
Ilość porcji: 10
Czas przygotowania: 90 min.

Składniki

Ciasto:Nadzienie:
  • 4 gruszki
  • 300 ml alkoholu
  • 3 łyżki miodu
  • 3 łyżki masła
Dekoracje:

Przygotowanie

Gruszki po skarmelizowaniu smakują znakomicie - zwłaszcza jako nadzienie pysznego piernika!

  1. Rozpuszczamy i studzimy margarynę.
  2. W wysokim naczyniu mieszamy wodę z margaryną, dodajemy jaja, wsypujemy zawartość opakowania i miksujemy około 4 minuty.
  3. Przygotowujemy dwie okrągłe blaszki do ciasta: większą i mniejszą. Mniejszą blaszkę można też zastąpić metalową miską o średnicy mniejszej niż blaszka.
  4. Do większej blaszki wlewamy ciasto, a na wierzchu ciasta, na środku, układamy mniejszą blaszkę (metalową miskę) obciążoną kulkami do pieczenia lub metalowym, ciężkim przedmiotem, tak by po upieczeniu powstało wgłębienie w kształcie koła, w którym umieścimy owoce.
  5. Wstawiamy ciasto do lekko podgrzanego piekarnika i pieczemy w temperaturze 170−180 stopni C (bez termooobiegu) około 45−50 minut.
  6. Sprawdzamy patyczkiem, czy ciasto jest upieczone.
  7. Gruszki obieramy, układamy w rondlu, zalewamy alkoholem i gotujemy około 15 minut, a następnie kroimy je w ćwiartki.
  8. Na patelni rozgrzewamy masło i wrzucamy na nią gruszki, po czym dodajemy miód i karmelizujemy owoce przez około 4 minuty.
  9. Upieczone ciasto wyjmujemy z piekarnika i ściągamy górną foremkę.
  10. Powstałe wgłębienie wypełniamy polewą o smaku czekolady, a następnie umieszczamy w nim gruszki.
  11. Wierzch gotowego ciasta posypujemy prażonymi płatkami migdałów.
  12. W gotowe ciasto wbijamy piki.

Ciasto pięknie się prezentuje - a przez wyborny smak raczej zbyt długo nie będzie pełnić roli dekoracji stołu. :)

Piernik z karmelizowanymi gruszkami i migdałami - Delektujemy.pl

Zapisz się i odbierz darmowego e-booka od Ani Starmach

Dołącz do naszego newslettera i pobierz bezpłatny e-book z ulubionymi przepisami Ani Starmach. Szybkie desery, domowe ciasta i sprawdzone klasyki zawsze pod ręką.

WYSYŁAM...

Dziękujemy.
Na podany adres e-mail zostanie wysłana wiadomość z potwierdzeniem

Pobierając e-booka zapisujesz się do naszego newslettera i będziesz otrzymywać od nas co tydzień garść pysznych inspiracji.

E-book Delektujemy E-book Delektujemy