fbpx
Kluchy z łacha z jagodami - Delektujemy.pl
Autor: delektujemy
Kluchy z łacha z jagodami
Udostępnij:
Print Friendly, PDF & Email
Trudność: 3
ilość porcji: 8
czas przygotowania: 45

Składniki

Ciasto:Nadzienie:
  • 300 g jagód
  • 30 g cukru
Dodatki:
  • śmietana 12%
  • roztopione masło
  • cukier

Przygotowanie

Ten przepis pochodzi wprost z Kurpiowszczyzny, która słynie nie tylko z przepięknych strojów ludowych, ale przede wszystkim z pysznej kuchni.

  1. Zagniatamy gładkie i elastyczne ciasto, odstawiamy przykryte do wyrośnięcia na 2 godziny.
  2. Gdy wyrośnie, wyrabiamy je chwilę.
  3. Dzielimy na 8 części i formujemy kule.
  4. Każdą kulę spłaszczamy i na jej środek wsypujemy kilka jagód oprószonych cukrem.
  5. Zamykamy szczelnie brzegi ciasta i formujemy z powrotem kule.
  6. Odstawiamy do wyrośnięcia na pół godziny w ciepłe miejsce.
  7. Zagotowujemy wodę w garnku.
  8. Układamy kilka kul w naczyniu do gotowania na parze i przykrywamy.
  9. Gotujemy około 10 minut.
  10. Polewamy śmietaną albo masłem i posypujemy cukrem.
  11. Dekorujemy pikiem.

Istne niebo na talerzu!

Kluchy z łacha z jagodami

Oceń przepis
12345

Chcesz więcej
słodkich przepisów?

Zapisz się na
nasz newsletter.

Komentarze

Zostaw komentarz
oraz ocenę

Moja ocena:
+