Piernik z bakaliami i jabłkiem w polewie czekoladowej
Trudność:
1 / 3
ilość porcji:
12
czas przygotowania:
70 min.
Składniki
Ciasto:- 1 opakowanie Piernika Delecta
- 2 jabłka
- 3 jaja
- 175 ml wody
- 250 g oleju
- 1 opakowanie polewy smak ciemnej czekolady Delecta
- 50 g orzechów laskowych Bakalland
Przygotowanie
Czy może być lepszy wypiek na zimę niż piernik? Doskonały na Święta i na inne okazje, pełny aromatu i bakalii. Po prostu trzeba go przygotować!
- Piekarnik nagrzewamy do temperatury 180 stopni C (bez termoobiegu).
- Ciasto przyrządzamy według przepisu z opakowania.
- Do wysokiej miski wbijamy jaja, dodajemy wodę i olej, wsypujemy zawartość torebki, po czym miksujemy na najwyższych obrotach przez 4 minuty.
- Umyte i obrane jabłka kroimy na mandolinie na cieniutkie plasterki.
- ¾ jabłek dodajemy do ciasta, a ¼ zostawiamy do wyłożenia na wierzchu ciasta.
- Gotową masę przekładamy do keksówki, wykładamy pozostałymi plasterkami jabłka i pieczemy około 45-50 minut w nagrzanym piekarniku.
- Upieczone ciasto polewamy polewą, obsypujemy prażonymi na suchej patelni orzechami laskowymi i dekorujemy ulubionym pikiem.
Taki piernik można piec co weekend - z innymi dodatkami i dekoracjami. Zawsze będzie znakomicie smakował z kubkiem kakao!