Piernik świąteczny last minute
Trudność:
1 / 3
ilość porcji:
24
czas przygotowania:
60 min.
Składniki
- Piernik Duża blacha Delecta
- 3 jaja
- 175 ml wody
- 250 g margaryny lub masła
- polewa: 100 g czekolady deserowej + 50 g masła
- do dekoracji: migdały Bakalland
Przygotowanie
KROK 1: Margarynę lub masło rozpuść w rondelku i odstaw do ostudzenia.
KROK 2: W misce wymieszaj wodę z margaryną, dodaj jajka oraz mieszankę na piernik i miksuj przez około 4 minuty.
KROK 3: Gotową masę przelej na wyłożoną papierem do pieczenia blachę o wymiarach ok. 25 x 35 cm.
KROK 4: Wstaw do lekko podgrzanego piekarnika i piecz w temperaturze 170−180 stopni C około 45−50 minut (sprawdź patyczkiem, czy ciasto jest upieczone).
KROK 5: W rondelku rozpuść na małym ogniu, ciągle mieszając masło oraz połamaną czekoladę. Gotową polewą posmaruj piernik i udekoruj migdałami. Piernik można także przełożyć powidłami śliwkowymi.