fbpx
Pierniczki przekładane masą z chałwy marchewkowo-bakaliowej - Delektujemy.pl
Autor: delektujemy
Pierniczki przekładane masą z chałwy marchewkowo-bakaliowej
Udostępnij:
Print Friendly, PDF & Email
Trudność: 1
ilość porcji: 30
czas przygotowania: 60

Składniki

Ciasto:Nadzienie:

Przygotowanie

Zapach jemioły, igliwia i cynamonu może świadczyć o jednym - Boże Narodzenie jest coraz bliżej! Żeby umilić sobie czas oczekiwania, warto zakasać rękawy i przygotować słodką niespodziankę dla Świętego Mikołaja.

  1. Blachę z wyposażenia piekarnika wykładamy papierem do pieczenia, a piekarnik nagrzewamy do temperatury 180°C (bez termoobiegu).
  2. Daktyle kroimy w cienkie plasterki, a orzechy siekamy.
  3. Marchewki myjemy, obieramy i ścieramy na tarce.
  4. Orzechy, daktyle, marchew, kardamon, miód, cukier, mleko i masło klarowane podgrzewamy w garnku, aż marchewki będą miękkie, a masa gęsta i zwarta.
  5. Miód do ciasta podgrzewamy w rondelku.
  6. Mąkę łączymy z miodem, sodą, cukrem cynamonowym jajkiem, masłem i mlekiem, po czym wyrabiamy na gładką masę.
  7. Ciasto rozwałkowujemy na grubość 0,5 cm i wycinamy po dwa dowolne kształty, tak by przełożyć dwa pierniczki masą.
  8. Pierniczki rozkładamy na blaszce w odstępach około 2 cm i pieczemy przez 10-15 minut.
  9. Upieczone pierniczki dobieramy po dwa i przekładamy przestrzeń pomiędzy nimi chałwą marchewkowo-bakaliową.
  10. Gotowe pierniczki można ozdobić lukrem królewskim.
  11. Dekorujemy pikiem.

Teraz wystarczy podgrzać mleko i zostawić kilka pierniczków na talerzyku. Wesołych Świąt!

Pierniczki przekładane masą z chałwy marchewkowo-bakaliowej

Oceń przepis
12345

Chcesz więcej
słodkich przepisów?

Zapisz się na
nasz newsletter.

MOŻE CIĘ TEŻ ZAINTERESOWAĆ

Komentarze

agata

06-07-2023

Ocena:

Super przepis, polecam

Zostaw komentarz
oraz ocenę

Moja ocena:
+