1h 30 porcji Łatwy
Pierniczki przekładane masą z chałwy marchewkowo-bakaliowej

Pierniczki przekładane masą z chałwy marchewkowo-bakaliowej

Składniki

Ciasto:

Nadzienie:

Jak przygotować przekładane pierniczki?

Zapach jemioły, igliwia i cynamonu może świadczyć o jednym – Boże Narodzenie jest coraz bliżej! Żeby umilić sobie czas oczekiwania, warto zakasać rękawy i przygotować słodką niespodziankę dla Świętego Mikołaja.

  1. Blachę z wyposażenia piekarnika wykładamy papierem do pieczenia, a piekarnik nagrzewamy do temperatury 180°C (bez termoobiegu).
  2. Daktyle kroimy w cienkie plasterki, a orzechy siekamy.
  3. Marchewki myjemy, obieramy i ścieramy na tarce.
  4. Orzechy, daktyle, marchew, kardamon, miód, cukier, mleko i masło klarowane podgrzewamy w garnku, aż marchewki będą miękkie, a masa gęsta i zwarta.
  5. Miód do ciasta podgrzewamy w rondelku.
  6. Mąkę łączymy z miodem, sodą, przyprawą do piernika, jajkiem, masłem i mlekiem, po czym wyrabiamy na gładką masę.
  7. Ciasto rozwałkowujemy na grubość 0,5 cm i wycinamy po dwa dowolne kształty, tak by przełożyć dwa pierniczki masą.
  8. Pierniczki rozkładamy na blaszce w odstępach około 2 cm i pieczemy przez 10-15 minut.
  9. Upieczone pierniczki dobieramy po dwa i przekładamy przestrzeń pomiędzy nimi chałwą marchewkowo-bakaliową.
  10. Gotowe pierniczki można ozdobić lukrem królewskim.
  11. Dekorujemy pikiem.

Teraz wystarczy podgrzać mleko i zostawić kilka pierniczków na talerzyku. Wesołych Świąt!

Średnia: 4,50 / 5 1 gwiazdka2 gwiazdki3 gwiazdki4 gwiazdki5 gwiazdek
Loading...