1h 30min 12 porcji Łatwy 1h
Pavlova z jeżynami – przepis Małgorzaty

Pavlova z jeżynami – przepis Małgorzaty

Składniki

Ciasto:

  • 6 białek
  • 250 g drobnego cukru do wypieków
  • 1 łyżka mąki ziemniaczanej
  • 1 łyżka octu winnego

Nadzienie:

  • 1 opakowanie mixu do śmietany Delecta
  • 400 ml śmietany 30%
  • 250 g serka mascarpone
  • 2 łyżki cukru pudru
  • dżem (mus) jeżynowo–porzeczkowy

Dekoracja:

  • jeżyny i inne świeże owoce

Jak przygotować pavlovą z jeżynami?

Czy istnieje lepszy letni deser od wytwornej pavlovej z jeżynami? Chyba nie! Krucha beza, soczyste owoce… Koniecznie musicie spróbować.

  1. Piekarnik rozgrzewamy do temperatury 170oC (bez termoobiegu).
  2. Przygotowujemy dwie blachy wyłożone pergaminem i na każdym z kawałków pergaminu rysujemy koło o średnicy 20-22 cm.
  3. Białka ubijamy na sztywno, a następnie cały czas ubijając dodajemy cukier zmieszany z mąką ziemniaczaną.
  4. Na koniec wlewamy ocet winny i miksujemy nadal przez około 5-6 minut, aż cukier się rozpuści.
  5. Gotową bezę rozkładamy na dwa blaty.
  6. Wstawiamy równocześnie obie blachy do piekarnika, zmniejszając temperaturę do 140oC .
  7. Całość pieczemy przez około 1,5 – 2 godziny, aż beza zacznie delikatnie pękać.
  8. Następnie wyłączamy piekarnik i zostawiamy ją na godzinę do ostygnięcia w uchylonym piekarniku.
  9. Śmietanę wlewamy do misy, dodajemy mix do śmietany i ubijamy na sztywno.
  10. Porcjami dokładamy ser mascarpone i cukier puder, dokładnie miksując.
  11. Wystudzony blat układamy na paterze i wykładamy na niego kilka łyżek kremu.
  12. Na krem kładziemy warstwę dżemu jeżynowo-porzeczkowego i przykrywam drugą bezą.
  13. Na wierzch drugiego blatu wykładamy kolejną warstwę kremu i układamy świeże owoce.
  14. Dekorujemy pikiem.

Wspaniały smak w każdym kęsie.

Średnia: 5,00 / 5 1 gwiazdka2 gwiazdki3 gwiazdki4 gwiazdki5 gwiazdek
Loading...