1h 30min 15 porcji Łatwy 12h
Pierniczki nadziewane powidłami

Pierniczki nadziewane powidłami

Składniki

Ciasto:

Nadzienie:

Dekoracja:

  • cukier puder do posypania

Jak przygotować pierniczki nadziewane powidłami?

Pierniczki z powidłami to absolutny numer jeden bożonarodzeniowych wypieków. Banalnie proste w przygotowaniu i bajecznie smaczne! Przekonacie się?

  1. Śliwki moczymy przez noc w soku z pomarańczy z dodatkiem cynamonu i kardamonu.
  2. Na drugi dzień przekładamy owoce do rondla i gotujemy do momentu, aż sok odparuje – wtedy usuwamy przyprawy, a śliwki blendujemy.
  3. Blachę z wyposażenia piekarnika wykładamy papierem do pieczenia, a piekarnik nagrzewamy do temperatury 180°C (bez termoobiegu).
  4. Miód do ciasta podgrzewamy w rondelku.
  5. Mąkę łączymy z miodem, sodą, przyprawą do piernika, jajkiem, masłem i mlekiem, po czym wyrabiamy na gładką masę.
  6. Ciasto dzielimy na 2 części i rozwałkowujemy na grubość 0,5 cm.
  7. Na jednym blacie wstępnie “przymierzamy” foremki,  zaznaczając delikatnie krawędzie ciastek.
  8. W zaznaczonych miejscach rozkładamy powidła śliwkowe.
  9. Przygotowany blat przykrywamy drugą częścią rozwałkowanego ciasta i wycinamy pierniki tak, aby w środku każdego z nich znalazło się nadzienie.
  10. Pierniczki dociskamy palcami na brzegach, rozkładamy na blaszce w odstępach około 2 cm i pieczemy przez 10-15 minut.
  11. Przed podaniem prószymy pierniczki cukrem pudrem.
  12. Dekorujemy pikiem.

Przyznacie, że w wersji z powidłami w środku są przepyszne.

Średnia: 5,00 / 5 1 gwiazdka2 gwiazdki3 gwiazdki4 gwiazdki5 gwiazdek
Loading...