Bezowe pazurki najlepszej córki
Trudność:
1 / 3
ilość porcji:
6
czas przygotowania:
120 min.
Składniki
Ciasto kruche:- 300 g mąki
- 150 g zimnego masła pokrojonego w kosteczkę
- 100 g cukru pudru
- 2 żółtka
- 2 łyżki śmietany 18%
- 1 łyżeczka proszku do pieczenia Delecta
- 2 białka
- 4 łyżki cukru pudru
- 150 g prażonych migdałów w płatkach Bakalland
Przygotowanie
Połączenie kruchego ciasta z bezą może być zaskakująco...pyszne! Wystarczy odrobina fantazji w kuchni, by powstało coś iście bajecznego.
- Piekarnik nagrzewamy do temperatury 180 stopni C (bez termoobiegu), a blachę wykładamy papierem.
- Mąkę zagniatamy z proszkiem i masłem, dodając żółtka i śmietanę.
- Ciasto zawijamy w folię i odstawiamy do lodówki na minimum godzinę.
- Z ciasta przygotowujemy trzy prostokątne placki o grubości około 0,5 cm.
- Placki pieczemy przez 20 minut, aż będą złociste, po czym odstawiamy do wystygnięcia.
- Z białek ubijamy mikserem pianę, dodajemy cukier i miksujemy jeszcze chwilę.
- Masę białkową przekładamy do rękawa cukierniczego i wyciskamy prostokątny kształt.
- Bezę pieczemy w 190°C (bez termoobiegu).
- Placki układamy warstwowo, przekładając je masą krówkową.
- Na wierzchu układamy bezę i posypujemy płatkami migdałowymi.
- Ozdabiamy pikiem.
Wprost rozpływa się w ustach.
Klaudia
06-07-2023
Ocena:
10/10, na sto procent niedługo zrobię znowu