Składniki
- 2 płaty ciasta francuskiego na maśle, czyli 2 opakowania po ok. 300 g
- 3 łyżki mąki pszennej
- 1 i ¼ szklanki mleka
- 1 szklanka i 2 łyżki cukru
- 1 opakowanie cukru cynamonowego Delecta
- ⅔ szklanki wody
- 1 łyżeczka ekstraktu z wanilii
- 5 dużych żółtek
- pół łyżeczki cynamonu
Przygotowanie
KROK 1: W misce mieszamy 1/4 szklanki mleka, 3 łyżki przesianej mąki pszennej i ekstrakt z wanilii.
KROK 2: W garnku zagotowujemy wodę z cukrem cynamonowym i cukrem białym – syrop doprowadzamy do wrzenia i zdejmujemy z palnika.
KROK 3: W drugim garnku gotujemy mleko. Wrzącym mlekiem zalewamy rozprowadzoną w mleku mąkę i mieszamy.
KROK 4: Syrop cukrowy przelewamy do mleka z mąką i mieszamy.
KROK 5: Żółtka roztrzepujemy i dodajemy do wcześniej przygotowanego kremu, mieszamy. Całość umieszczamy w garnuszku, doprowadzamy do wrzenia i, cały czas mieszając, natychmiast zdejmujemy z palnika (by krem się nie zważył). Masę odstawiamy – mieszanka będzie bardzo rzadka.
KROK 6: Rozgrzewamy piekarnik do 250ºC (z termoobiegiem). Przygotowujemy formę do muffinów. Z rozwałkowanego ciasta francuskiego wycinamy kółka o średnicy nieco większej niż średnica gniazd w foremce tak, by ciasto po wyłożeniu zajęło dno i boki foremek.
KROK 7: Do gniazdek z ciasta przelewamy mieszankę, nalewając ją do 3/4 wysokości (podczas pieczenia budyń unosi się do góry).
KROK 8: Ciastka wstawiamy do nagrzanego piekarnika na około 10 minut. Po czym przekładamy na kratkę i studzimy. Podajemy ze szczyptą cynamonu, wbijając pik w ciastko.