1h 30min 12 porcji Średni
Pastel de nata

Pastel de nata

Składniki

Nadzienie:

  • 2 płaty ciasta francuskiego na maśle, czyli 2 opakowania po ok. 300 g
  • 3 łyżki mąki pszennej
  • 1 i ¼ szklanki mleka
  • 1 szklanka i 2 łyżki cukru
  • 1 opakowanie cukru cynamonowego Delecta
  • ⅔ szklanki wody
  • 1 łyżeczka ekstraktu z wanilii
  • 5 dużych żółtek
  • pół łyżeczki cynamonu

Jak przygotować pastel de nata?

Zapach tych ciastek czuć w wielu kawiarenkach portugalskiego wybrzeża, a teraz także w naszych domach.

  1. W misce mieszamy 1/4 szklanki mleka, 3 łyżki przesianej mąki pszennej i ekstrakt z wanilii.
  2. W garnku zagotowujemy wodę z cukrem cynamonowym i cukrem białym – syrop doprowadzamy do wrzenia i zdejmujemy z palnika.
  3. W drugim garnku gotujemy mleko. Wrzącym mlekiem zalewamy rozprowadzoną w mleku mąkę i mieszamy.
  4. Syrop cukrowy przelewamy do mleka z mąką i mieszamy.
  5. Żółtka roztrzepujemy i dodajemy do wcześniej przygotowanego kremu, mieszamy. Całość umieszczamy w garnuszku, doprowadzamy do wrzenia i, cały czas mieszając, natychmiast zdejmujemy z palnika (by krem się nie zważył). Masę odstawiamy – mieszanka będzie bardzo rzadka.
  6. Rozgrzewamy piekarnik do 250ºC (z termoobiegiem).
  7. Przygotowujemy formę do muffinów. Z rozwałkowanego ciasta francuskiego wycinamy kółka o średnicy nieco większej niż średnica gniazd w foremce tak, by ciasto po wyłożeniu zajęło dno i boki foremek.
  8. Do gniazdek z ciasta przelewamy mieszankę, nalewając ją do 3/4 wysokości (podczas pieczenia budyń unosi się do góry).
  9. Ciastka wstawiamy do nagrzanego piekarnika na około 10 minut. Po czym przekładamy na kratkę i studzimy.
  10. Podajemy ze szczyptą cynamonu, wbijając pik w ciastko.

Ostrzegamy, ten smak pobudza chęć turystycznych eskapad.

Średnia: 5,00 / 5 1 gwiazdka2 gwiazdki3 gwiazdki4 gwiazdki5 gwiazdek
Loading...
Produkty użyte
do przygotowania przepisu: