fbpx
Tarta tatin - Delektujemy.pl
Autor: delektujemy
Tarta tatin
Udostępnij:
Trudność: 1 / 3
ilość porcji: 8
czas przygotowania: 60 min.

Składniki

  • 6 średnich jabłek (najlepiej kwaśnych, np. szara reneta)
  • 150 g cukru
  • 1 opakowanie cukru wanilinowego Delecta
  • szczypta soli
  • 1 łyżeczka cynamonu (opcjonalnie)
  • 50 g masła
  • 1 opakowanie ciasta francuskiego (ok. 250 g)
  • sok z połowy cytryny

Przygotowanie

KROK 1: Przygotuj jabłka, obierz je i pokrój na ćwiartki, usuwając gniazda nasienne. Skrop sokiem z cytryny, aby nie ściemniały. W razie potrzeby posyp cynamonem dla aromatu.

KROK 2: W rondlu o grubym dnie rozpuść cukier, aż uzyskasz złocisty karmel. Dodaj masło, szczyptę soli oraz cukier wanilinowy Delecta, delikatnie mieszając, aż wszystko się połączy. Zdejmij z ognia.

KROK 3: Kiedy karmel lekko ostygnie, wylej go na dno formy do pieczenia (najlepiej o średnicy ok. 24 cm). Następnie ułóż na nim kawałki jabłek, starając się, by były ściśle ułożone, ponieważ po upieczeniu jabłka się skurczą.

KROK 4: Rozwałkuj ciasto francuskie (jeśli to konieczne) na okrągły kształt nieco większy niż forma. Delikatnie przykryj jabłka ciastem, wsuwając brzegi do środka formy, tak by ciasto otulało jabłka.

KROK 5: Piecz tartę w piekarniku nagrzanym do 190 stopni C przez około 30–35 minut, aż ciasto stanie się złociste i chrupiące. Po wyjęciu z piekarnika, odstaw tartę na kilka minut, a następnie energicznym ruchem odwróć ją na talerz, aby karmel był na wierzchu. Podawaj na ciepło, najlepiej z bitą śmietaną lub lodami waniliowymi.

Tarta tatin

Oceń przepis
12345

Chcesz więcej
słodkich przepisów?

Zapisz się na
nasz newsletter.
WYSYŁAM...

Dziękujemy.
Na podany adres e-mail zostanie wysłana wiadomość z potwierdzeniem

MOŻE CIĘ TEŻ ZAINTERESOWAĆ

Komentarze

Zostaw komentarz
oraz ocenę

Moja ocena:
+