Pascha wielkanocna z migdałami
Składniki
- 1 opakowanie sernika na zimno Delecta
- 400 ml schłodzonego mleka
- 200 ml schłodzonej śmietany 12%
- 150 g serka naturalnego
- 2 łyżki cukru pudru
- 1 łyżeczka cukru ze skórką pomarańczową Delecta
- 1,5 łyżeczki żelatyny spożywczej Delecta
- 1 opakowanie migdałów lekko solonych prażonych Bakalland
Przygotowanie
KROK 1 - Przygotowujemy metalową miskę (jeśli chcemy uzyskać jedną dużą porcję do podziału) lub 8-10 mniejszych miseczek wysmarowanych niewielką ilością oleju lub oliwy.
KROK 2 - Do miski miksera wlewamy mleko, śmietanę i zawartość torebki z sernikiem. Ubijamy wszystkie składniki na jednolitą masę.
KROK 3 - W filiżance umieszczamy żelatynę, dodajemy 3 łyżki gorącej wody, mieszamy do rozpuszczenia i jeszcze przez kilka minut, aby żelatynę ostudzić.
KROK 4 - Do masy sernikowej dodajemy żelatynę, cukier puder oraz serek naturalny. Wszystkie składniki miksujemy na średnich obrotach, a gdy masa będzie jednolita – dodajemy cukier ze skórką pomarańczową Delecta i mieszamy łyżką.
KROK 5 - Gotową masę przekładamy do metalowej miski lub kilku mniejszych i odkładamy na kilka godzin do lodówki.