Panna Cotta z musem z suszonych owoców - Delektujemy.pl
Trudność: 3 / 3
Ilość porcji: 4
Czas przygotowania: 30 min.

Składniki

Deser:

Przygotowanie

Klasyczny, znany wszystkim włoski deser tym razem w wersji z suszonymi owocami. Posmakuje wszystkim łasuchom!

  1. Żelatynę rozpuszczamy w 2 łyżkach wody.
  2. Laskę wanilii przecinamy wzdłuż i wyciągamy z niej ziarenka.
  3. Śmietanę wlewamy do średniego (najlepiej teflonowego lub ceramicznego) rondla, dodajemy cukier, ziarenka wanilii i przekrojoną laskę.
  4. Całość gotujemy na niewielkim ogniu, powoli doprowadzamy do zagotowania i gotujemy jeszcze przez 10 minut, cały czas mieszając.
  5. Żelatynę wlewamy do śmietany.
  6. Masę waniliową mieszamy i rozlewamy do kokilek posmarowanych oliwą.
  7. Następnie kokilki odstawiamy do wystudzenia i chłodne wstawiamy do lodówki do stężenia (około 2-3 godziny).
  8. Suszone owoce podgrzewamy na parze, a następnie blendujemy z sokiem pomarańczowym.
  9. Na talerz wykładamy mus z owoców a na nim układamy wyciągniętą z kokilki panna cottę.
  10. Wierzch deseru dekorujemy świeżym owocem np. winogronem czy żurawiną i ulubionym pikiem.

Trudno będzie wytrzymać, aż deser się schłodzi. Chciałoby się zjeść go jak najszybciej!

Zapisz się i odbierz darmowego e-booka od Ani Starmach

Dołącz do naszego newslettera i pobierz bezpłatny e-book z ulubionymi przepisami Ani Starmach. Szybkie desery, domowe ciasta i sprawdzone klasyki zawsze pod ręką.

WYSYŁAM...

Dziękujemy.
Na podany adres e-mail zostanie wysłana wiadomość z potwierdzeniem

Pobierając e-booka zapisujesz się do naszego newslettera i będziesz otrzymywać od nas co tydzień garść pysznych inspiracji.

E-book Delektujemy E-book Delektujemy