fbpx
Deser z bananów - Delektujemy.pl
Autor: delektujemy
Deser z bananów
Udostępnij:
Print Friendly, PDF & Email
Trudność: 1
ilość porcji: 6
czas przygotowania: 45

Składniki

  • 1 litr mleka
  • 4 łyżki mąki pszennej
  • 4 łyżki skrobi ziemniaczanej
  • 1 szklanka cukru
  • 1 łyżka ekstraktu waniliowego Delecta
  • 2 żółtka
  • 2 banany
  • 200 ml śmietany kremówki (36%)
  • 1 opakowanie herbatników
  • 2 łyżki masła

Przygotowanie

KROK 1: W dużym garnku zagotuj 800 ml mleka z cukrem i ekstraktem waniliowym. W osobnej misce wymieszaj pozostałe 200 ml mleka z mąką pszenną, skrobią ziemniaczaną i żółtkami. Kiedy mleko w garnku zacznie się gotować, stopniowo dodawaj mieszankę z mąką, cały czas mieszając, aby uniknąć grudek. Gotuj na małym ogniu, mieszając, aż budyń zgęstnieje. Na koniec dodaj masło i dokładnie wymieszaj.

KROK 2: Schłodzoną śmietanę kremówkę ubij na sztywną pianę. Ostudzony budyń wymieszaj z ubitą śmietaną, delikatnie łącząc składniki, aby masa była puszysta.

KROK 3: Banany obierz i pokrój w cienkie plasterki.

KROK 4: Na dnie pucharków lub szklanek połóż warstwę pokruszonych herbatników. Na herbatniki wyłóż warstwę kremu budyniowego. Następnie ułóż plasterki bananów. Powtórz warstwy, aż wypełnisz pucharki, kończąc warstwą kremu budyniowego.

KROK 5: Gotowy deser wstaw do lodówki na minimum 2 godziny, aby warstwy dobrze się przegryzły i deser się schłodził. Przed podaniem możesz udekorować deser plasterkami banana lub pokruszonymi herbatnikami.

Deser z bananów

Oceń przepis
12345

Chcesz więcej
słodkich przepisów?

Zapisz się na
nasz newsletter.

MOŻE CIĘ TEŻ ZAINTERESOWAĆ

Komentarze

Zostaw komentarz
oraz ocenę

Moja ocena:
+