30min 4 porcje Średni 3h
Panna Cotta z musem z suszonych owoców

Panna Cotta z musem z suszonych owoców

Składniki

Deser:

Jak przygotować panna cottę?

Klasyczny, znany wszystkim włoski deser tym razem w wersji z suszonymi owocami. Posmakuje wszystkim łasuchom!

  1. Żelatynę rozpuszczamy w 2 łyżkach wody.
  2. Laskę wanilii przecinamy wzdłuż i wyciągamy z niej ziarenka.
  3. Śmietanę wlewamy do średniego (najlepiej teflonowego lub ceramicznego) rondla, dodajemy cukier, ziarenka wanilii i przekrojoną laskę.
  4. Całość gotujemy na niewielkim ogniu, powoli doprowadzamy do zagotowania i gotujemy jeszcze przez 10 minut, cały czas mieszając.
  5. Żelatynę wlewamy do śmietany.
  6. Masę waniliową mieszamy i rozlewamy do kokilek posmarowanych oliwą.
  7. Następnie kokilki odstawiamy do wystudzenia i chłodne wstawiamy do lodówki do stężenia (około 2-3 godziny).
  8. Suszone owoce podgrzewamy na parze, a następnie blendujemy z sokiem pomarańczowym.
  9. Na talerz wykładamy mus z owoców a na nim układamy wyciągniętą z kokilki panna cottę.
  10. Wierzch deseru dekorujemy świeżym owocem np. winogronem czy żurawiną i ulubionym pikiem.

Trudno będzie wytrzymać, aż deser się schłodzi. Chciałoby się zjeść go jak najszybciej!

Średnia: 5,00 / 5 1 gwiazdka2 gwiazdki3 gwiazdki4 gwiazdki5 gwiazdek
Loading...
Produkty użyte
do przygotowania przepisu: