Panna Cotta z musem z suszonych owoców

  • 0,0
  • Średni
  • 30min
  • 4 porcje
  • 3h
  • 0
Panna Cotta z musem z suszonych owoców

Panna Cotta z musem z suszonych owoców

  • 0,0
  • Średni
  • 30min
  • 4 porcje
  • 3h
  • 0

Składniki

Poniższa lista może pełnić rolę Twojej listy zakupów. Kliknij w pole obok wybranego składnika, jeśli już go masz.

Deser:

Jak przygotować panna cottę?

Aby ułatwić sobie przygotowanie wybranego przepisu możesz zaznaczyć kolejne wykonane czynności klikając w wybrany punkt.

Klasyczny, znany wszystkim włoski deser tym razem w wersji z suszonymi owocami. Posmakuje wszystkim łasuchom!

  1. Żelatynę rozpuszczamy w 2 łyżkach wody.
  2. Laskę wanilii przecinamy wzdłuż i wyciągamy z niej ziarenka.
  3. Śmietanę wlewamy do średniego (najlepiej teflonowego lub ceramicznego) rondla, dodajemy cukier, ziarenka wanilii i przekrojoną laskę.
  4. Całość gotujemy na niewielkim ogniu, powoli doprowadzamy do zagotowania i gotujemy jeszcze przez 10 minut, cały czas mieszając.
  5. Żelatynę wlewamy do śmietany.
  6. Masę waniliową mieszamy i rozlewamy do kokilek posmarowanych oliwą.
  7. Następnie kokilki odstawiamy do wystudzenia i chłodne wstawiamy do lodówki do stężenia (około 2-3 godziny).
  8. Suszone owoce podgrzewamy na parze, a następnie blendujemy z sokiem pomarańczowym.
  9. Na talerz wykładamy mus z owoców a na nim układamy wyciągniętą z kokilki panna cottę.
  10. Wierzch deseru dekorujemy świeżym owocem np. winogronem czy żurawiną i ulubionym pikiem.

Trudno będzie wytrzymać, aż deser się schłodzi. Chciałoby się zjeść go jak najszybciej!

Oceń przepis 0,0
1 Star2 Stars3 Stars4 Stars5 Stars (No Ratings Yet)
Loading...
Panna Cotta z musem z suszonych owoców
Średnia ocena: 0,0
Ilość ocen: 0