Pączki ziemniaczane podlaskie
Trudność:
1 / 3
ilość porcji:
16
czas przygotowania:
80 min.
Składniki
Ciasto:- 2 jaja
- 70 g cukru
- 100 ml mleka
- 350 g mąki
- 60 g ziemniaków mączystych
- 6 g drożdży instant Delecta
- 2 litry oleju
- 5 łyżek cukru pudru
- 2 łyżki wody
- skórka pomarańczowa Bakalland
Przygotowanie
Podlasie słynie z bogactwa pysznych dań, a pączki ziemniaczane to doskonały dowód na to, że kuchnia podlaska ma bardzo wiele do zaoferowania.
- Ziemniaki obieramy, gotujemy, studzimy i przeciskamy przez praskę.
- Jaja ubijamy z cukrem, dodajemy mleko, mąkę i ziemniaki.
- Wyrabiamy ciasto, dodając drożdże, napowietrzając mikserem na wysokich obrotach.
- Dość gęste ciasto odstawiamy do wyrośnięcia.
- Formujemy pączki w natłuszczonych olejem rękach, odstawiamy do wyrośnięcia.
- Smażymy na średnio rozgrzanym oleju.
- 5 łyżek cukru pudru mieszamy z 2 łyżkami wody.
- Gotowe pączki polewamy lukrem i posypujemy skórką pomarańczową.
- Dekorujemy pikiem.
Te pączki to prawdziwe słodkie skarby.