Pączki ziemniaczane podlaskie - Delektujemy.pl
Trudność: 1 / 3
Ilość porcji: 16
Czas przygotowania: 80 min.

Składniki

Ciasto:Do smażenia:
  • 2 litry oleju
Do dekoracji:

Przygotowanie

Podlasie słynie z bogactwa pysznych dań, a pączki ziemniaczane to doskonały dowód na to, że kuchnia podlaska ma bardzo wiele do zaoferowania.

  1. Ziemniaki obieramy, gotujemy, studzimy i przeciskamy przez praskę.
  2. Jaja ubijamy z cukrem, dodajemy mleko, mąkę i ziemniaki.
  3. Wyrabiamy ciasto, dodając drożdże, napowietrzając mikserem na wysokich obrotach.
  4. Dość gęste ciasto odstawiamy do wyrośnięcia.
  5. Formujemy pączki w natłuszczonych olejem rękach, odstawiamy do wyrośnięcia.
  6. Smażymy na średnio rozgrzanym oleju.
  7. 5 łyżek cukru pudru mieszamy z 2 łyżkami wody.
  8. Gotowe pączki polewamy lukrem i posypujemy skórką pomarańczową.
  9. Dekorujemy pikiem.

Te pączki to prawdziwe słodkie skarby.

Zapisz się i odbierz darmowego e-booka od Ani Starmach

Dołącz do naszego newslettera i pobierz bezpłatny e-book z ulubionymi przepisami Ani Starmach. Szybkie desery, domowe ciasta i sprawdzone klasyki zawsze pod ręką.

WYSYŁAM...

Dziękujemy.
Na podany adres e-mail zostanie wysłana wiadomość z potwierdzeniem

Pobierając e-booka zapisujesz się do naszego newslettera i będziesz otrzymywać od nas co tydzień garść pysznych inspiracji.

E-book Delektujemy E-book Delektujemy