Pączki wiedeńskie - Delektujemy.pl
Trudność: 3 / 3
Ilość porcji: 8
Czas przygotowania: 60 min.

Składniki

Ciasto:Do smażenia:
  • 2 l oleju

Przygotowanie

Pączki - na samą myśl o nich można się rozmarzyć. Pokażemy, jak szybko przygotować pyszne pączkowe gniazdka.

  1. W rondelku rozpuszczamy masło, dolewamy wodę i zagotowujemy.
  2. Wsypujemy mąkę i cały czas, trzymając rondelek nad małym ogniem, mieszamy energicznie, by ciasto nie przywarło do garnka.
  3. Jak już będzie całkowicie odchodzić od brzegów i stanie się gładkie, zdejmujemy je z ognia i ciągle mieszając, wbijamy jajo, aż masa całkiem je pochłonie.
  4. Potem wbijamy kolejne jaja, wciąż mieszając.
  5. Dodajemy proszek do pieczenia i dokładnie mieszamy.
  6. W garnku rozgrzewamy olej.
  7. Nakładamy masę do rękawa cukierniczego z dużą końcówką i wyciskamy po jednym wianku na posmarowany olejem papier do pieczenia.
  8. Ostrożnie zsuwamy wianki z papieru do rozgrzanego średnio oleju i smażymy po 2-3 minuty z każdej strony.
  9. Nadmiar tłuszczu odsączamy na papierowym ręczniku.
  10. Gdy pączki wystygną, dekorujemy je lukrem z tego przepisu i ulubionym pikiem.

Tych pączków po prostu nie da się zrobić za dużo. Nawet podwójna porcja to za mało, zwłaszcza dla najmłodszych łasuchów.  

Zapisz się i odbierz darmowego e-booka od Ani Starmach

Dołącz do naszego newslettera i pobierz bezpłatny e-book z ulubionymi przepisami Ani Starmach. Szybkie desery, domowe ciasta i sprawdzone klasyki zawsze pod ręką.

WYSYŁAM...

Dziękujemy.
Na podany adres e-mail zostanie wysłana wiadomość z potwierdzeniem

Pobierając e-booka zapisujesz się do naszego newslettera i będziesz otrzymywać od nas co tydzień garść pysznych inspiracji.

E-book Delektujemy E-book Delektujemy