Składniki
Ciasto:- 300 g mąki
- 60 g cukru
- 3 jaja (1 całe i 2 żółtka)
- 4 g drożdży instant Delecta
- 5 g soli
- 20 g masła
- 70 ml mleka
- 1 łyżeczka wódki
- 1 l oleju
- cukier puder
Przygotowanie
Pączki lubuskie wpisane są na listę produktów regionalnych. Nic dziwnego, ponieważ są wyjątkowe.
- Ze wszystkich składników zagniatamy ciasto i wyrabiamy przez 8 minut.
- Przykrywamy ciasto i odstawiamy w ciepłe miejsce do wyrośnięcia na 2 godziny.
- Gdy wyrośnie, wyrabiamy chwilę i dzielimy na 6 części.
- Z każdej formujemy zgrabną kulę i odstawiamy przykryte do wyrośnięcia.
- Rozgrzewamy olej na średnim ogniu.
- Zmniejszamy ogień i delikatnie wkładamy po 2 pączki na olej.
- Smażymy z każdej strony przez około 4 minuty.
- Gotowe pączki wykładamy na ręcznik papierowy i odsączamy z nadmiaru oleju.
- Jeszcze ciepłe posypujemy cukrem pudrem.
- Dekorujemy pikami.
Najlepiej podawać z własnoręcznie przygotowanymi konfiturami z wiśni, śliwki lub róży.