Pączki lubuskie - Delektujemy.pl
Trudność: 1 / 3
Ilość porcji: 6
Czas przygotowania: 60 min.

Składniki

Ciasto:
  • 300 g mąki
  • 60 g cukru
  • 3 jaja (1 całe i 2 żółtka)
  • 4 g drożdży instant Delecta
  • 5 g soli
  • 20 g masła
  • 70 ml mleka
  • 1 łyżeczka wódki
Do smażenia:
  • 1 l oleju
Do dekoracji:
  • cukier puder

Przygotowanie

Pączki lubuskie wpisane są na listę produktów regionalnych. Nic dziwnego, ponieważ są wyjątkowe.

  1. Ze wszystkich składników zagniatamy ciasto i wyrabiamy przez 8 minut.
  2. Przykrywamy ciasto i odstawiamy w ciepłe miejsce do wyrośnięcia na 2 godziny.
  3. Gdy wyrośnie, wyrabiamy chwilę i dzielimy na 6 części.
  4. Z każdej formujemy zgrabną kulę i odstawiamy przykryte do wyrośnięcia.
  5. Rozgrzewamy olej na średnim ogniu.
  6. Zmniejszamy ogień i delikatnie wkładamy po 2 pączki na olej.
  7. Smażymy z każdej strony przez około 4 minuty.
  8. Gotowe pączki wykładamy na ręcznik papierowy i odsączamy z nadmiaru oleju.
  9. Jeszcze ciepłe posypujemy cukrem pudrem.
  10. Dekorujemy pikami.

Najlepiej podawać z własnoręcznie przygotowanymi konfiturami z wiśni, śliwki lub róży.

Zapisz się i odbierz darmowego e-booka od Ani Starmach

Dołącz do naszego newslettera i pobierz bezpłatny e-book z ulubionymi przepisami Ani Starmach. Szybkie desery, domowe ciasta i sprawdzone klasyki zawsze pod ręką.

WYSYŁAM...

Dziękujemy.
Na podany adres e-mail zostanie wysłana wiadomość z potwierdzeniem

Pobierając e-booka zapisujesz się do naszego newslettera i będziesz otrzymywać od nas co tydzień garść pysznych inspiracji.

E-book Delektujemy E-book Delektujemy